Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că amenajarea Parcului Șipote se va face în urma unui concurs de proiecte și a unor dezbateri publice astfel încât toată lumea să se simtă bine în această zonă de agrement, subliniind că nu vor putea fi făcute decât reabilitarea aleilor, a zonelor de acces, iluminat și construcții ușoare pentru că zona va rămâne în regim silvic.
Ion Lungu a arătat că tot acest dezastru care este acum în această zonă care este și acum administrată de Romsilva a fost motivul pentru care Primăria Suceava a făcut demersurile pentru a prelua în proprietate acest parc.
„Tocmai de aici a pornit revolta sucevenilor că nu se pot bucura de acest parc. Primăria nu poate să bată un cui în acest parc pentru că nu este proprietar. A fost o luptă grea, de peste 14 ani, pentru a recupera acest parc”, a spus Lungu care a amintit că din 2005-2006 a început demersurile pentru transferarea acestui parc, iar după discuții de cinci ani concluzia a fost că trebuie o lege specială pe care am inițiat-o în 2017.
Ion Lungu live la Subiectul ZileiPrimarul Sucevei Ion Lungu din parcul Sipote – viitoarea perla a relaxării din oras
Publicată de NewsBucovina.ro pe Duminică, 20 septembrie 2020
„Din zi în zi ne așteptăm să semnăm procesul verbal de predare-primire”, a spus Lungu.
El a spus că imediat după preluare, Primăria Suceava va începe mici lucrări de curățenie și reparații.
„Aici, în parc, este un dezastru: bănci fărmate, alei rupte. Au fost și inundații în primăvară și de asta este nevoie mai mult ca oricând să preia Primăria acest parc”, a spus Lungu.
El a arătat că Primăria Suceava are un proiect de studiu de fezabilitate, dar nu este definitiv.
„Am făcut acest studiu pentru a putea prinde rând la fonduri europene. Am depus deja la ADRNE o fișă de proiect de 3,7 milioane de euro în care prezentăm ce dorim să facem. Nu este un proiect perfect, ci este un proiect perfectibil”, a spus primarul care a adăugat că nu este încă făcut proiectul tehnic.
Ion Lungu a mai declarat că având în vedere cât s-a așteptat pentru preluarea Parcului Șipote se va „grăbi încet” cu proiectul de amenajare.
El a spus că municipalitatea are la dispoziție doi ani de zile să prezinte, potrivit protocolului cu RNP Romsilva, proiectul de amenajare, iar în maximum cinci ani de zile să fie făcute lucrările sub sancțiunea anulării transferului.
Lungu a dezmințit toate zvonurile că se vor putea face investiții imobiliare în parc și a subliniat că acesta rămâne sub regim silvic.
„În acest parc se pot realiza doar construcții ușoare. Vom reabilita aleile, băncile, zonele verzi, vom pune Wi-Fi. Noi nu putem afecta decât 10 la sută din suprafața care se transferă”, a spus primarul.
El a mai arătat că proiectul final va fi stabilit după consultări.
„Cu sucevenii vom stabili proiectul final. Va fi un concurs de soluții, o dezbatere publică. Noi am făcut un lucru bun. Am prins rând la finanțare și suntem pe lista sinteză a proiectelor care se vor finanța prin fonduri europene”, a declarat primarul.
El a apreciat că suceveni care sunt stabiliți în străinătate i-au trimis diverse soluții, dar că unele sunt nerealizabile pentru că nu e voie să se toarne betoane în parc, ci să fie făcute doar construcții ușoare și că inclusiv igienizarea se face în regim silvic.
Primarul a explicat că potrivit proiectului propus, la intersecția celor patru alei ar urma să fie realizată o amenajare a unei zone cu amfiteatru de vară și cu mai multe construcții ușoare, dar că totul urmează să fie stabilit în urma consultărilor.
„În final aici vom avea o zonă de agrement apreciată de suceveni în așa fel încât toată lumea să se simtă bine în acest mic rai al orașului”, a conchis Ion Lungu.
Intră acum și în grupul de