George Celsie atenționează că înmulțirea exagerată a urșilor creează probleme și speciei, dar și populației: A ajuns ursul în coteț de găini la Panaci sau în porumb la Solca. Ăsta nu mai e urs, e vulpe//VIDEO


Intră acum și în grupul de

În condițiile în care de șase ani s-a interzis vânătoarea de urși în România, efectivele acestora au crescut exagerat de mult, a declarat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina șeful Biroului Vânătoare din Direcția Silvică Suceava, George Celsie, care a prezentat principalele probleme care decurg din această situație.

El a spus că în zona Solca, în toamna asta a apărut o ursoaică cu doi pui și doi masculi.

„De când e lumea și pământul, în zona asta nu vine lupul care e mai agresiv. Cum să apară urs în zona satelor?”, s-a întrebat Celsie.

El a spus că foarte multă lume care nu este avizată spune că dacă se taie pădurile în vârf de munte este cauza pentru care coboară urșii, dar că această explicație nu este fondată.

„La Broșteni, este o suprafață de 700 de hectare cu doborâturi de vânt. Acolo a fost ursărie. Ani de zile, ursul acolo a stat. În momentul când a avut loc doborâtura, toată populația de urși s-a deplasat câțiva kilometri. Asta s-a întâmplat în 2016. Acum să vedeți ce zmeuriș s-a instalat în zona respectivă. Și în vara lui 2020, dar mai ales în vara lui 2021, toți urșii vor fi prezenți acolo. E o sursă de hrană acolo unde se taie pădurea”, a explicat Celsie.

Potrivit acestuia ursul nu pleacă dacă se taie pădure, ci, dimpotrivă, ursul merge înapoi.

„Ori, peste zece ani, dacă mergem acolo, nu mai putem intra. Va fi pădurea înălțată și nu-l mai scoți de acolo. Își va reface din nou culcușurile, bârloagele și acolo va sta”, a continuat Celsie.

El a mai argumentat și că la Brașov nu vine ursul în Sinaia sau Predeal că s-a tăiat pădurea pentru că acolo este interzisă tăierea ci vine pentru că sunt prea mulți.

„Creșterea efectivelor de urs conduce la următorul lucru: cel care este mare și puternic rămâne în arealul lui, iar cei mici și slabi, stau o perioadă, dar apoi merg să-și caute de mâncare și tot coboară până ajunge în sat unde nu este un urs puternic și e el cel puternic”, a mai spus Celsie.

El a mai declarat că s-a ajuns ca la Panaci ursul să intre în coteț să mănânce găini, porci, câini.

„Ăsta nu mai este urs, este vulpe”, a menționa Celsie.

El a transmis celor care susțin în continuare interzicerea recoltării urșilor să se gândească la fenomenul de cosangvinizare.

„Vom avea din ce în ce mai mult exemplare de urs mult mai urâte care vor avea un comportament deviant și până la urmă o să ne atace și pe noi”, a mai declarat șeful Biroului Vânătoare din DS Suceava.

El consideră că ar trebui să se revină asupra ordinului prin care s-a interzis vânătoarea la urs.

Potrivit acestuia, din cele 71 de fonduri de vânătoare din județ, Direcția Silvică gestionează 23 de fonduri de vânătoare pe care sunt acum circa 300 de urși în condițiile în care, potrivit studiilor complexe făcute de specialiști, pe aceste 23 de fonduri ar trebui să fie maximum 100 de urși.

„E vorba de efective optime. Pe o mie de hectare am voie să am un urs. Dacă sunt trei, doi merg mai la vale, unde sunt alții și așa ajung pe Valea Prahovei sau în Câmpulung, sau ajunge în porumb la Solca”, a declarat Celsie.

El a mai spus că în toamna anului trecut a fost organizată o vânătoare la mistreț la Stulpicani, dar că în bătaie în loc să iasă mistreți, au ieșit patru urși și niciun mistreț.

George Celsie propune ca în următorii cinci ani să se facă recoltări de urs, treptat, până se va ajunge la un efectiv optim.

El a respins ideea ce se vor vâna doar cele mai frumoase exemplare.

„Nu este adevărat că împușcăm cei mai frumoși urși. Noi facem selecție. Vrem și noi să ne mândrim cu ursul din Bucovina. Și nu numai noi, pentru că toți colegii vor același lucru”, a conchis George Celsie.


Intră acum și în grupul de