Dr. Radu Ciornei: Suntem în vârful de infectări al pandemiei. Nu cred că se mai impune carantina agresivă, ci doar să se renunțe la petreceri, la comportamentul cu risc infectant. Dacă până de Paști scade numărul de infectări cred că vom putea merge la biserică


Intră acum și în grupul de

Deputatul USR de Suceava dr. Radu Ciornei, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că nu consideră că se impune instituirea măsurilor de carantinare agresivă, ci ca doar să se renunțe la comportamentul infectant.

Radu Ciornei a amintit că în urmă cu un an în municipiul Suceava a fost impusă carantina agresivă, iar la acel momentul Suceava a fost primul oraș care a explodat în pandemie.

El a arătat că se spune că în Suceava s-a depășit 3 la mie, dar crede că este o cifră cu mult departe de ceea ce a fost la Suceava.

„În momentul respectiv, știți foarte bine, că nu se testa. Vă amintiți de probele luate de la lucrătorii din spital care au fost uitate, care nu au mai fost trimise. La momentul acela 10 la sută din Suceava erau pozitivi, deci nu 10 la mie, ci 100 la mie erau pozitivi”, a spus dr. Ciornei care a menționat că se bazează pe un studiu făcut în aprilie-mai de Dorna Medical și care în luna mai arăta că 25 la sută din județ aveau anticorpi și trecuseră prin boală.

El a recunoscut că nu se știe exact numărul persoanelor care sunt infectate cu SARS-CoV-2 pentru că foarte multă lume se testează acasă și că cei care se testează oficial sunt fie contacți, fie oameni cu forme mai grave care vor să știe sigur dacă au boala sau nu.

„Cel mai bun indicator este numărul persoanelor care ajung la ATI. Acum suntem pe vârful bolii”, a spus Ciornei.

În ceea ce privește carantinarea el a arătat că la vremea când a fost impusă în Suceava aceasta părea să fie singura soluție.

„Am fost carantinați, dar nu a fost ceva apocaliptic. La vremea respectivă carantinarea era singura soluție. S-a renunțat și nu cred că vom mai avea parte de carantinare din aceasta agresivă, ci vom renunța la comportamentul infectant care înseamnă petreceri”, a spus dr. Ciornei.

El a adăugat că știe că oamenii sunt deja plictisiți de aceste măsuri și își doresc să revină la viața de dinainte.

„Vreau să vă spun că suntem în vârful de infectări al pandemiei. În momentul de față trebuie să ne gândim- dacă vrem să salvăm cât mai mulți dintre noi, care este dezideratul final- că trebuie să renunțăm la comportamentul cu risc. Comportamentul cu risc este tot ceea ce se numește distracție”, a spus deputatul USR.

El consideră că măsurile se vor relaxa după ce va începe vaccinarea „la liber”.

„Când vor veni acele tranșe foarte mari de vaccinuri pe care le așteptăm, de câteva milioane, și ne vom putea vaccina la liber eu cred că vom putea da drumul oamenilor de exemplu la evenimente sportive”, a spus Ciornei.

Deputatul a recunoscut totodată că modul în care a fost gestionată pandemia la început lasă de dorit.

„Trebuie să facem lucrurile de acum înainte foarte bine. Principalul lucru pe care îl face acum coaliția este să distribuie cât mai multe vaccinuri. Oamenii trebuie să se vaccineze și eu pronostichez că de la 1 iulie va fi vaccin pentru absolut toată lumea”, a mai spus Ciornei.

Parlamentarul sucevean a arătat că de Paști măsurile vor fi adoptate în funcție de numărul de infectări.

„Eu cred că dacă vom ajunge cu 1500 de oameni la ATI săptămâna aceasta suntem într-o situație foarte gravă. (…)Dacă reușim să scădem numărul de oameni care sunt în ATI la 800, 900, 1000, prin faptul că ne păzim mai bine, că respectăm distanțarea socială, purtăm cum trebuie masca în spațiile închise, vom reuși să avem un Paști în care ne vom putea duce la biserică”, a spus Ciornei.

Deputatul crede că ceea ce vom face în perioada de Paști depinde de noi. El estimează că în momentul de față circa 7-8 milioane de români au trecut prin boală sau au fost vaccinați.

„Stăm destul de bine din punctul acesta de vedere”, a spus parlamentarul USR.

Totodată, dr. Ciornei a explicat că la slujba de Înviere ar trebui ca cei care participă să nu cânte pentru că produc astfel aerosoli care pot infecta foarte ușor.

„Dacă în următoarele săptămâni spune stop petrecerilor și ca să avem un Paște cum trebuie ne purtăm un pic mai responsabil, cred că vom putea merge de Paști la biserică. Nu așa cum mergeam înainte cu o mie-două mii de oameni. Recomand ca în acele mase mari de oameni să lăsăm doar preotul să cânte și să spunem doar „Hristos a Înviat!” pentru că atât cântatul cât și vorbitul produc o o cantitate mare de aerosoli care pot infecta pe foarte mulți. Prin inteligență colectivă ajungem departe”, a spus Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de