Deputatul USR Radu Ciornei: Decizia CNSU de a închide școlile în funcție de numărul de paturi ocupate în județe pare cireașa de pe tortul aberațiilor


Intră acum și în grupul de

Deputatul USR de Suceava Radu Ciornei apreciază că modul în care se gândesc anumite măsuri în pandemie și abandonarea unor măsuri corecte de frica sondajelor de opinie face ca speranța să vină doar de la pronia divină.

„Educația și sănătatea unui popor sunt priorități de gradul zero pentru orice sistem politic sănătos.  Nu știu cum au înțeles această urgență perenă guvernanții din reunitul USL și  UDMR însă vedem că zero este de fapt cifra ce definește atenția reală acordată acestor domenii”, spune deputatul sucevean într-o declarație politică în Parlament.

Potrivit acestuia, la 32 de ani după căderea comunismului în care toate neajunsurile erau aruncate în bloc în curtea comuniștilor am ajuns să avem, în majoritatea țării și pentru majoritatea cetățenilor, aceleași spitale în care șobolanii, gândacii, igrasia și infecțiile nosocomiale sunt dublate letal de lipsa de materiale sanitare și chiar de lipsa de empatie a personalului sanitar.

„Avem școli care arată ca spitalele pomenite, cu toaleta în curte, cu profesori nevaccinați, netestați psihologic, care uneori amputează prin brutalitate și incompetență sufletele discipolilor. Toate acestea nu au izvorât din lipsa de fonduri, ci dintr-un calcul diabolic al celor care s-au rotit nepăsători la putere. Oamenii needucați, săraciți, captivi în plasa unor ajutoare sociale de subzistență își dau mult mai ușor votul decât aceia care pot avea priviri de ansamblu asupra situației. În toți anii am văzut cum funcționează Idiocrația”, a apreciat parlamentarul.

Deputatul Radu Ciornei subliniază că „Idiocrația este opusul Meritocrației”, în care în locul unor oameni competenți sunt preferați cei fără niciun fel de studii, fără viziune ci doar cu atuul suprem de a fi credincioși celor care i-au înșurubat în funcții.

„Idiocratul își va apăra cu prețul vieții poziția și clanul pentru că într-o lume concurențială el nu poate presta decât munci necalificate”, a explicat parlamentarul sucevean care consideră că nicidecum nu poate ajunge, precum fratele PSD-istului Paul Stănescu, în conducerea ANRE, sau la Apele Române, perena trambulină pentru amante, rude nătânge și clienți de partid.

„În tot acest circ lugubru, decizia CNSU de a închide școlile în funcție de numărul de paturi ocupate în județe mi se pare cireașa de pe tortul aberațiilor sau, mai degrabă, bomboana de pe coliva așteptărilor românilor că în următorii ani educația va fi o prioritate”, a continuat deutatul USR.

El a menționat că după ce l-a auzit pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cerându-și scuze românilor pentru că nu au putut achiziționa testele atât de necesare școlilor, acum ministrul aruncă pisica în curtea părinților pe care îi sfătuiește să își cumpere singuri teste dacă țin la copii și aceasta „pentru că acolo unde șpaga vine cu milioanele, la achiziții, le-a dat cu virgulă„.

 „Dom’ ministru, data viitoare când îți mai ceri scuze de astea din vârful buzelor, ai grijă ca măcar 15 secunde să pară că ești sincer, nu de alta dar poate mai vrea partidul voturi în 2024!”, a transmis Radu Ciornei.

Deputatul de Suceava, membru al Comisiei de Sănătate și Familie, crede că dacă nu ar cuprinde un grad atât de mare de variabile aleatorii, această măsură anunțată de CNSU ar părea decentă, poate chiar bine gândită, dar că nu este din mai multe considerente.

Radu Ciornei argumentează că măsura nu este corectă pentru că paturile într-un județ sunt distribuite în mai multe unități spitalicești care tind să se umple într-un mod neuniform, iar unitățile de la centru ( București, Iași, Cluj, etc) sunt preferate de cei care au relații și posibilități de a merge acolo,  firesc, pentru o îngrijire mai bună.

Un alt argument este că în aceste condiții vor exista localități cu zero infectări, cu profesori vaccinați, care vor intra în online.

Totodată și modul în care se fac internările este neuniform și că este foarte posibil ca unele cazuri ușoare să fie internate în mod arbitrar/subiectiv/preferențial, aceasta ducând la creșterea procentajului de ocupare.

Mai mult, el arată că nu toate județele au aceeași capacitate de primire a pacientilor COVID ca număr pe paturi raportate la numărul de locuitori într-un județ.

Un alt argument este că dacă tulpina omicron va provoca foarte multe îmbolnăviri de gravitate ușoară spre medie și se va păstra capacitatea ATI se va menține această decizie, fiind  vorba în acest 70% de ocupare de capacitatea totală sau cea din ATI .

El întreabă dacă s-a luat în calcul și acest aspect mai ales că și capacitatea ATI diferă extrem de mult între județe.

„Suntem în mijlocul unui nou val pandemic iar noi, cetățenii responsabili ai României, în loc să ne simțim apărați de un sistem medical performant, bine calibrat și pus la punct pentru o noua provocare, ne rugăm ca infecția cu varianta Omicron să fie una ușoară, așa cum ne bucurăm de zilele calde ale iernii în care nu consumăm atât de mult pentru încălzire. Certificatul verde, care putea impulsiona vaccinarea a fost abandonat sub presiunea străzii iar vocile specialiștilor au fost doar niște strigăte în beznă”, a menționat parlamentarul.

El spune că nu mai dorește justificări pentru (ne)hotărâri impuse de presiunea străzii ci acțiuni ferme, similare cu cele ale unor alte țări europene.

Radu Ciornei consideră că nu trebuie cedat în fața presiunilor, în ciuda unor eventuale pierderi electorale pentru că nu se poate ceda în fața „negustorilor morții” și a celor pentru care viața cetățenilor se traduce în procente electorale și că nu pot fi ascultate „mafalde mincinoase” doar pentru că portavocile lor se fac mai bine auzite în popor decât vocile experților.

„Înainte, cu Doamne Ajută, că doar de acolo poate veni speranța. În voi, cei care v-ați cocoțat la putere, am încetat de mult să mai credem că puteți găsi soluții reale și raționale, neafectate de frica scăderii în sondaje”, a conchis Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de