VIDEO//Laura Bouriaud(USV) despre plagiate: Avem cam același fenomen ca și în privința corupției sau a tăierilor ilegale. Plagiatul începe din școala generală când în loc să i se ceară copilului să citească o carte sau să analizeze un text i se cere să facă un referat


Intră acum și în grupul de

Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al USV, prof. univ. dr. Laura Bouriaud, a declarat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că la USV titlurile de doctor nu se dau pe bandă rulantă și că pentru obținerea acestei diplome există și o evaluare externă.

Ea a spus că USV mizează pe formare de doctorat și nu pe diploma de doctor.

„Noi insistăm, cel puțin din anul 2010, pe doctorat ca pe o perioadă de formare și nu de obținere a diplomei, chiar dacă unii oameni care vin o fac pentru că e un stimulent la salariu. Prin sistemul de formare al nostru cu comisie de îndrumare cu membri externi, cu obligația de a publica patru articole, care înseamnă iar o evaluare externă, nu poți fabrica o diplomă de doctorat. Cel puțin la noi, la Suceava, nu se poate fabrica o diplomă de doctorat”, a spus Bouriaud.

Ea a apreciat că în privința plagiatelor se poate vorbi cam același fenomen ca și în privința corupției sau a tăierilor ilegale.

„S-au luat cu adevărat măsuri și s-a făcut cu adevărat o conștientizare a problemei și avem acum percepția că problema este mai mare decât oricând.  În realitate sunt zece ani de politici anticorupție, politici împotriva plagiatului, în care se vede un progres în sensul că acum îi depistăm, îi arătăm public, îi sancționăm”, a spus universitarul sucevean.

Mai mult, ea consideră că spiritul de plagiat este încurajat încă de pe băncile școlii generale.

„Plagiatul începe din școala generală când în loc să i se ceară copilului să citească o carte sau să analizeze un text i se cere să facă un referat pe ceva.  Copilul vine cu referatul făcut copiind ce a găsit și el pe internet. Le cultivăm spiritul acesta de fraudă încă de mici când, în loc să insistăm pe capacitatea de sinteză și pe onestitate intelectuală și de mici îi punem să aducă un referat și am scăpat”, a explicat Laura Bouriaud.

Profesorul universitar sucevean a arătat că s-a ajuns în această situație pe măsură ce s-au putut copia ușor texte din diverse lucrări.

„La un moment dat a fost foarte ușor să copiem câte un paragraf de ici, de colo și am făcut o carte. Cărțile din cărți se fac ș.a.m.d. A mers așa până când a apărut jurnalismul de investigații și până când au apărut softurile de depistare a plagiatelor. În anii 2000 se miza pe onestitatea intelectuală a conducătorului de doctorat și a doctorandului. Acolo am pierdut meciul”, a mai spus universitarul sucevean.

Ea a arătat că la USV nu s-au produs doctori pe bandă rulantă, amintind că în urmă cu zece ani erau abia  26 de doctori, iar în 2005 erau unu sau doi doctoranzi.

Laura Bouriaud consideră că este bine dacă ar exista mult mai mulți doctoranzi pentru că România nu stă foarte bine nici în ceea ce privește procentul din populație cu studii universitare și nici cel al doctorilor în diverse domenii.


Intră acum și în grupul de