Scriitorul Norman Manea la Biblioteca Bucovinei: Înainte de a se vorbi la fel de intens ca acum despre multiculturalism şi globalizare, Bucovina şi Suceava erau multiculturale


Intră acum și în grupul de

Elevi, studenţi, profesori, cititori suceveni, oameni de cultură, cadre didactice universitare sucevene, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene au participat, joi, la Biblioteca Bucovinei la o întâlnire de suflet cu scriitorul Norman Manea.

Furtuna

Moderatorul întâlnirii, scriitoarea Angela Furtună a declarat că întâlnirea organizată de Biblioteca Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava face parte din proiectul “ 2016- Anul Norman Manea 80” şi se doreşte a fi “o recunoaştere a înaltei valori estetice şi etice” a operei marelui scriitor român şi universal Norman Manea.

Ea a spus că în acest an se împlinesc 50 de ani de la debutul literar al lui Norman Manea, dar şi 30 de ani de la plecarea sa în exil.

Scriitoarea suceveană a menţionat că Norman Manea s-a născut în data de 19 iulie 1936 la Suceava- Burdujeni şi a devenit unul dintre cei mai traduşi şi apreciaţi scriitori români de valoare universală, cărţile sale fiind traduse în peste 20 de limbi, iar la împlinirea frumoasei şi nobilei vârste de 80 de ani Norman Manea continuă să fie activ, predând cursuri de literatură europeană, fiind, totodată,  şi “writer in residence” la Bard College din New York.

Furtună a apreciat că, pe de o parte, calea vieţii lui Norman Manea este “străjuită de tumultoasa istorie a secolului trecut” amintind de deportarea sa în Transnistria, iar pe de altă parte este marcată de “conştiinţa exemplară demnităţii umane” arătând că  autorul s-a identificat dintotdeauna în romanele sale cu “miezul etern şi cu super tema universală a literaturii”, care este sondarea sufletului omenesc.

Ea a precizat că proiectele de o viaţă ale autorului Norman Manea sunt “cantonate în literatură, memorialistică şi eseu”, apreciind că acesta este şi un “remarcabil gânditor”.

Scriitoarea suceveană Angela Furtună a subliniat că în traseele tematice ale operei lui Norman Manea se disting trei experienţe, respectiv cea a Holocaustului, ca evreu, cea a dictaturii comuniste, ca autor român şi cea a societăţii americane, ca scriitor exilat.

Prezent la evenimentul organizat la Biblioteca Bucovinei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor i-a înmânat scriitorului Norman Manea Diploma de excelenţă pentru întreaga operă.Nechifor Manea

“Suntem printre cei foarte favorizaţi de soartă să putem vedea, auzi, simţi, cunoaşte, pipăi istoria. Domnul Norman Manea este parte din istoria noastră, e parte din istoria mondială, este cel care lasă o operă impresionantă şi care vine, de fiecare dată, cu drag acasă”, a spus Nechifor.

Scriitorul Norman Manea şi-a exprimat bucuria de a fi din nou în oraşul în care s-a născut şi a trăit o parte din viaţa sa, de a se întâlni cu cititorii suceveni, dar şi cu foşti colegi de clasă şi prieteni vechi, de care îl leagă amintiri “vii”.

El a spus că deşi nu mai este foarte tânăr şi că a trecut “prin alte meridiane”, a revenit în Suceava cu multă emoţie.

“Ţara mi-a făcut, fie şi tardiv, un cadou deosebit de a mă sărbători la vârsta când mi s-a terminat pubertatea”, a glumit Norman Manea.

Deputatul sucevean Alexandru Băişanu, care este şi cadru didactic universitar la Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava a lansat, joi, vorbind în numele USV, invitaţia scriitorului Norman Manea de a face parte “din marea familie” a instituţiei academice sucevene, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al  Universităţii sucevene.

La rândul său, scriitorul Norman Manea a mulţumit pentru propunere şi pentru “onoarea de a intra în patrimoniul bucovinean”, adăugând că nu ştie în ce măsură să aprobe sau să dezaprobe propunerea privind acordarea acestei distincţii.Norman Manea

“Aş spune doar că nimeni nu e profet în ţara lui. Nici eu nu am fost profet  la Suceava, iar distincţia de aici, dacă va veni, e oarecum tardivă, dar nu mă ancorez în resentimente sau regrete”, a subliniat Norman Manea.

El a precizat că înainte de a se vorbi la fel de intens ca acum despre multiculturalism şi globalizare, Bucovina şi Suceava erau multiculturale adăugând că aici se vorbeau multe limbi, exista “o conecţie” cu o Europă Centrală, iar “această tradiţie nu a diminuat aspectul şi vibraţia pur românească a culturii” din zonă.

“Acum este într-un fel mai uşor şi mai banal să te revendici dintr-un spaţiu multicultural, pentru că nu sunt spaţii foarte structurate naţional, au devenit multiculturale. Dacă vă plimbaţi pe stradă la Berlin, de unde vin eu acum, o să vedeţi lume de toate culorile, ca să nu mai spun de New York, care este capitala Dada a exilaţilor. Sunt oameni care au venit de peste tot şi pe care nu i-a unit, până la urmă, decât un singur principiu, care era al Constituţiei americane, care proclama egalitatea”, a spus scriitorul Norman Manea

În cadrul întâlnirii, scriitorul a vorbit şi despre contextul actual european, arătând că în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles, la care a fost invitat, ce a avut ca temă generală “Cum să salvăm Europa?”, el a subliniat că pentru a se salva Europa, trebuie mai întâi să fie stabilită “primejdia”.

“Dincolo de globalizare, există o primejdie a unei agresiuni a fanatismului religios islamic. Cred că e bine să fim oneşti, nu noi l-am provocat, deci nu avem de ce să ne ferim a-l categorisi, importantă este o religie care, cred eu, în esenţa ei este la fel de generoasă şi caritabilă ca şi creştinismul, ca şi iudaismul, dar care nu a trecut prin reformă”, a explicat scriitorul exprimându-şi încrederea în reinstalarea unei atmosfere de cordialitate şi cooperare, aşa cum s-a sperat în anul 1989, când s-a prăbuşit regimul comunist.Norman Manea maici

Norman Manea a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea culturii şi a valorilor româneşti, iar în 23 mai, la Biblioteca Academiei Române se va desfăşura o sesiune aniversară dedicată scriitorului Norman Manea cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

O altă etapă din vizita lui Norman Manea la Suceava o reprezintă participarea la un alt eveniment organizat la Biblioteca „Norman Manea” de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava al cărui absolvent este.

(Liliana Bujdei)

Furtuna Manea


Intră acum și în grupul de