Comercializarea pungilor de plastic este interzisă prin lege, dar de ce încă le mai vedem în comerț?


Intră acum și în grupul de

Știm bine că odată cu 1 Ianuarie 2019, în mod oficial, a fost interzisă comercializarea pungilor de plastic cu mâner. România este încă una dintre puținele țări care a luat abia acum măsuri drastice pentru oprirea circulației pentru astfel de amenințări față de mediu. Există numeroase motive pentru care astfel de mijloace de transportare au potențial catastrofal, dar dincolo de efectele pe termen lung, problema pungilor care se descompun în sute de ani trebuie să fie luată în considerare nu doar de către autorități, ci și de către cei care răspândesc astfel de practici.

Ținând cont de faptul că nu doar în Europa are loc această campanie de eliminare a pungilor de plastic, există chiar foarte multe țări în dezvoltare care au abolit astfel de practici cu mult timp înaintea noastră. Dar cu toate acestea, încă poți vedea pungi de plastic în toate magazinele mari și mici din România, fapt care poate avea doar câteva explicații simple, iată două dintre ele:

Clienților nu le convine să plătească pungi eco, iar comercianții recurg la pungi obișnuite, gratuite sau mai ieftine

Sursă foto: Shutterstock.com

Obișnuința sau indiferența pot fi o problemă reală, dar adevărul este că nu poți da vina pe nimeni. Este o situație firească, mai ales atunci când oamenilor le este impus să renunțe la un obicei sau la o facilitate tocmai pentru simplul fapt că acum este interzis. Practic, dincolo de faptul că produsele biodegradabile sunt mai scumpe, această problemă există și din cauza faptului că până acum nu a fost la dispoziție și o variantă suficient de bună care să înlocuiască eficient o plasă sau pungă de plastic obișnuită.

Este clar că nu este foarte fezabilă eliminarea completă din uz a acestor produse, mai ales din moment ce oamenilor le este mult mai ușor să-și transporte cumpărăturile într-o plasă subțire și ușor pliabilă. Cu toate acestea, la moment au loc și eforturi de a atinge astfel de obiective, astfel a fost hotărâtă și varianta înlocuirii cu pungi ecologice, ușor biodegradabile și din materiale sustenabile, care să contribuie activ la rezolvarea problemelor cauzate asupra mediului.

Doar lanțurile mari de magazine au acces la stocuri de pungi ecologice, spre deosebire de magazinele mai mici

Sursă foto: Shutterstock.com

Fiind în aceeași situație cu toate obiectele de unică folosință, plasele și pungile din comerț sunt printre primele produse pe care le regăsești în gropile de gunoi și implicit în mediul înconjurător. Tiraje de ordinul zecilor de milioane/an fac ca astfel de „unelte” să devină un item regăsit pe aproape toate bonurile fiscale în ziua de astăzi. Este adevărat că multe persoane reutilizează plasele de la cumpărăturie anterioare, precum și multe supermarketuri folosesc deja produse biodegradabile, ceea ce este un pas important pe care oamenii îl fac, fie conștient sau nu. Dar o altă problemă cu care inlocuirea pungilor de plastic se confruntă este tocmai cererea mare, mai ales pentru raioanele de fructe și legume, unde numărul finit și producătorii puțini de astfel de pungi eco, face ca toată lumea să recurgă la varianta cea mai ușoară.

Dacă ești printre cei ce își dorește să contribuie activ la această schimbare de obicei și mentalitate, trebuie să fii conștient de faptul că o lege nu va schimba nimic până când oamenii nu vor fi cei care doresc acea schimbare. Fie că ești un client sau te regăsești printre cei ce gestionează un magazin, poți să te informezi și tu aici despre cum arată și care sunt pungile ecologice care trebuie să soluționeze problema cu care încă ne confruntăm și la acest moment. (S.C.)


Intră acum și în grupul de