Ce urmează după decizia de astăzi a CCR care a constatat că Senatul şi Justiţia sunt în „conflict juridic” în cazul Şova


Intră acum și în grupul de

Curtea Constituţională a decis, în urma sesizării făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Senat, prin faptul că nu a fost redactată o hotărâre care să ateste rezultatul votului în cazul lui Dan Şova. Concret, CCR obligă Senatul să adopte o astfel de hotărâre.

După ce au dezbătut cele trei sesizări formulate în urma votului dat de Senat, pe 25 martie, în cazul solicitării DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că Senatul este obligat să emită o hotărâre prin care să se consemneze rezultatul votului, şi pe care să o publice în Monitorul Oficial.

augustin zegrean-1

Preşedintele CCR, August Zegrean, a adăugat că, în baza articolului 147 din Constituţie, alineatul 4, deciziile Curţii sunt obligatorii, iar Senatul nu face excepţie de la acest lucru.

(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Pe de altă parte, nu există un termen limită în care Senatul este obligat să adopte această hotărâre. Întrebat ce lege va fi luată în calcul atunci când va fi elaborată hotărârea, Augustin Zegrean a precizat că ”se aplică legea de la momentul adoptării actului”.

Practic, odată cu redactarea şi publicarea acestei hotărâri a Senatului, ea va putea fi atacată la Curtea Constituţională şi, în consecinţă, ar putea fi declarată neconstituţională.

”Acea hotărâre va putea fi atacată la CCR de cei care vor considera că este neconstituţională sau nelegală”, a precizat Zegrean.

Judecătorii au respins sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi cea făcută de PNL, ultima fiind ”inadmisibilă”, luând în considerare faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului şi articolul 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor au fost modificate ulterior.

Sursa: Gândul.info


Intră acum și în grupul de