Ordonanta Dragnea a blocat activitatea Consiliului Municipal Suceava. Fortele politice sunt la egalitate:11 la 11


Intră acum și în grupul de

Adoptată cu scopul de a debloca activitatea unor consilii judeţene şi locale, Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 emisă de Guvern la propunerea lui Liviu Dragnea prin care se suspendă, timp de 45 de zile, interdicţia impusă aleşilor locali de a migra de la un partid la altul, a generat blocarea activităţii Consiliului Local Suceava.

Astfel, ca urmare a aplicării acestei ordonanţe, s-a ajuns ca în Consiliul Local Suceava să existe două grupuri politice egale, fiecare cu 11 membri, cel de-al 23-lea consilier local, care ar face diferenţa, Adrian Timofti, fiind demisionar.

Blocajul a fost vizibil la şedinţa CL Suceava care s-a desfăşurat joi după amiaza.

La această şedinţă, trebuia constatată încetarea mandatului lui Timofti şi intrarea în Consiliul Local Suceava a Livianei Enea, aleasă din partea PDL.

Grupul PSD a dorit să amâne numirea unui nou consilier local din partea PDL, pentru a evita ca grupul ACL să aibă atât majoritatea cât şi posibilitatea de avea cvorum de şedinţă.

Pentru a tergiversa numirea lui Enea în funcţie şi constatând că un ales local PDL, Liviu Cârlan, lipseşte, consilierul local PSD Eugen Girigan a cerut, înainte de a se vota hotărârea de încetare a mandatului lui Timofti, ca acesta să fie invitat la viitoarea şedinţă în care să susţină dacă mai vrea sau nu să demisioneze.

Secretarul Consiliului local, Ioan Ciutac, a explicat însă că Timofti şi-a depus demisia în faţa lui şi că l-a invitat la şedinţa de joi, dar că acesta nu a venit.

Când s-a trecut la vot s-a ajuns la concluzia că pentru constatarea vacantării unui loc în CL Suceava în urma demisiei lui Timofti, au fost doar cele zece voturi ale ACL, în timp ce 11 membri ai CL Suceava s-au abţinut.

Constatând că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii, consilierii ACL au cerut pauză de consultări după care au anunţat că păsăresc şedinţa în semn de protest faţă de un gest fără precedent care afectează activitatea Consiliului Local.

Consilierul PDL Viorel Seredenciuc a atras atenţia că s-a produs un fapt de o gravitate mare.

„S-a întâmplat ceva foarte grav azi. Artificial aţi redus numărul consilierilor locali de la 23 la 22. Cei afectaţi sunt consilierii PDL care sunt împiedicaţi să aibă numărul de consilieri câştigat în alegeri. Suntem împiedicaţi să ne exercităm dreptul de vot”, a spus Seredenciuc.

Consilierii rămaşi în sală, în număr de 11, nu au vrut să constate pe loc lipsa de cvorum de şedinţă şi îl aşteptau pe viceprimarul PNL Ovidiu Doroftei să se întoarcă la şedinţă.

Surse politice au declarat că se aştepta ca joi Doroftei să anunţe că demisionează din PNL şi devine independent, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În aceste condiţii, după zece minute de aşteptare, s-a constatat lipsa cvorumului şi suspendarea şedinţei.

Primarul Ion Lungu, care s-a declarat şi el independent politic, a spus că o şedinţă extraordinară va fi convocată marţi de la ora 10.

În şedinţa de joi ar fi trebuită votată schimbarea din funcţia de viceprimar al municipiului Suceava a lui Gavril Vîrvara, ales din partea PSD şi să fie ales un nou viceprimar.

sedinta CL Suceava

În această şedinţă era prevăzut şi un proiect de hotărâre privind stabilirea numărului şi nominalizarea unor consilieri locali din cadrul Consiliului Local al municipiului Suceava în Adunarea Generală a Acţionarilor laS.C. „A.C.E.T” S.A. Suceava, dar şi un proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Suceava în Adunarea Generală a Acţionarilor la  S.C. „Transport Public Local” S.A. Suceava.

Totodată, pe ordinea de zi era un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al municipiului Suceava pe anul 2014, un proiect de hotărâre privind repartizarea disponibilităţilor din Fondul de rezervă al Bugetului Local al municipiului Suceava pe anul 2014, un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, asocierea între Municipiul Suceava şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, aprobarea proiectului „Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava prin reabilitare pietonal, străzi şi iluminat” şi a cheltuielilor ce revin Municipiului Suceava şi a documentaţiei tehnico – economice şi a indicatorilor tehnico-economici, dar şi proiecte privind continuarea investiţiilor la campusul LPS.


Intră acum și în grupul de