Ardeleanu, prezenta la aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Biroului Regional pentru Europa Centrală si Orientala al Agentiei Universitare a Francofoniei, la Bucuresti


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, participă, joi, la Palatul Parlamentului, la aniversarea, într-un cadru grandios, a 20 de ani de la înființarea Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (BECO AUF), la București. Parlamentarul sucevean va fi prezent şi la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Bernard Cerquiglini, rectorul Agenției Universitare a Francofoniei.

Ardeleanu, care este şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentare a Francofoniei (APF), a declarat că evenimentul de la Palatul Parlamentului va reuni peste 400 de persoane, reprezentanţi ai mediului academic, ai instituţiilor publice din ţări membre din Europa Centrală şi de Est, reprezentanţi ai sectorului privat francofon, membri ai corpului diplomatic, artişti şi jurnalişti.

Sanda-Maria Ardeleanu

“Această manifestare va fi marcată de semnarea unui memorandum între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenţia Universitară a Francofoniei, care va permite lansarea unui program de finanţare pentru proiecte internaţionale de cercetare”, a arătat Ardeleanu pe blogul său.

Ea a precizat că pe 14 iunie 1994, s-a semnat un Acord de colaborare între AUF și Guvernul României pentru înființarea Biroului regional, publicul vizat fiind studenți, cadre didactice, cercetători, univeristăți membre AUF și francofoni din toate domeniile.

Deputatul PDL de Suceava a explicat că Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 770 de universități ale lumii și, în același timp, operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare. Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii despre sau în  limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 98 de țări de pe 5 continente.

Ardeleanu a mai menţionat că pentru Europa Centrală şi de Est, activitatea Agenției este coordonată de către Biroul regional de la București (BECO), care a fost inaugurat în 1994. „Acest birou cuprinde o rețea de 89 universități membre provenind din 19 țări. BECO numără 8 locații în 6 țări ale regiunii: București – România: Biroul regional și un Campus digital Partener; Sofia – Bulgaria: Institutul Francofoniei pentru Administrare și Gestiune şi Reprezentanţa AUF de la Sofia; Chișinău – Moldova: Reprezentanţa AUF în Moldova; Erevan – Armenia: Campus digital Francofon Tirana – Albania: Campus digital Francofon; Tbilissi – Georgia: Campus digital Francofon. Universitatea <<Ștefan cel Mare>> din Suceava este membru  al Agenției Universitare a Francofoniei”, a arătat deputatul PDL de Suceava.

 Sanda-Maria Ardeleanu a mai adăugat că aniversarea a 20 de ani de AUF la Bucureşti a prilejuit deschiderea proiectului cultural intitulat FRANCOFONIA ROMÂNEASCĂ. RESTITUTIO, la editura Demiurg din Iaşi apărând prima carte din Colecţia „Intelectuali români de expresie franceză”, „Latinii din Orient” (N.Iorga).

„Proiectul cultural intitulat FRANCOFONIA ROMÂNEASCĂ. RESTITUTIO, care a generat deschiderea colecţiei <<Intelectuali români de expresie franceză>>, a pornit dintr-un entuziasm natural, îndrăznim să o spunem, al unor iubitori de carte, dar şi de români şi de patria lor, recunoscuţi şi ca militanţi activi în domeniul Francofoniei.(…) Un grup de universitari suceveni, cărora li s-au alăturat şi alţi intelectuali <<de atitudine>> din Bucovina şi Basarabia, s-au reunit sub patronajul Centrului de cercetare Analiza Discursului (CADISS) de la Universitatea <<Ştefan cel Mare>> din Suceava şi al Alianţei Civilizaţiilor ONU, pentru a reda culturii româneşti texte necunoscute sau quasi-cunoscute, dar indispensabile pentru întregirea patrimoniului nostru cultural, scrise de personalităţi române francofone şi francofile”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu, coordonatoarea Colecţiei „Intelectuali români de expresie franceză”. Ea a mai precizat că textele vor apărea în ediţii bilingve sau monolingve (franceză, română), unele dintre ele fiind ediţii bibliofile.


Intră acum și în grupul de