Ardeleanu, Flutur si Balan au depus 65 de amendamente la Legea bugetului de stat pe 2015. Aproape jumatate dintre ele vizeaza unitati de invatamant


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a anunţat că pentru judeţul Suceava a depus  împreună cu senatorul Gheorghe Flutur și deputatul Ioan Balan, 65 de amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2015, dintre care 29 vizează unități de învățământ.

„Conform promisiunii, am formulat un amendament privind amenajarea unei grădinițe cu program prelungit în cartierul Obcini. Am solicitat suplimentări ale bugetului pentru diverse reparații și dotări în școlile și liceele sucevene și, nu în ultimul rând, pentru reabilitarea unor segmente din campusul Universității <<Ștefan cel Mare>>”, arată parlamentarul liberal pe blogul său.

Ardeleanu consideră că bugetul Educației pe anul 2015 demonstrează că, în continuare, învățământul nu este o prioritate pentru Guvernul Ponta.

sanda ardeleanu 6

„Din acest buget al stagnării, constatăm că dezvoltarea educației și cercetării, promisă în campania electorală, a rămas la stadiu de promisiune neonorată. Majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei au suferit scăderi. Nu există creşteri alocate pentru cercetare, pentru burse şi programe educaţionale pentru elevi şi profesori, pentru reparaţii de şcoli sau pentru dotarea laboratoarelor şi a bibliotecilor.

Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educaţie sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă, putem vorbi, chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabiliceşte, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate şi performanţă”, susţine deputatul PNL de Suceava.

Potrivit Sandei-Maria Ardeleanu, PNL consideră că bugetul educaţiei trebuie să pună accentul pe conectarea şcolii la piaţa muncii; investiţii în infrastructura şcolară; majorarea burselor pentru elevi, studenţi şi doctoranzi; întărirea educaţiei permanente a elevului prin generalizarea programului Şcoală după Şcoală; consolidarea şi generalizarea educaţiei copiilor prin punerea în aplicare a contului educaţional al fiecărui nou-născut; concretizarea educaţiei continue prin finanţarea şi punerea în practică a Masteratului Didactic.

„Pentru acestea, MEN are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educaţie, a 1% din PIB pentru cercetare şi nu doar de 3,54% din PIB”, a ţinut să sublinieze parlamentarul liberal sucevean, care a arătat că a depus și va susține mai multe amendamente „realiste şi sustenabile” la proiectul de buget pentru 2015, amendamente care vin în sprijinul şcolii şi al viitorului României.

Astfel, Ardeleanu a menţionat că liberalii solicită triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional de la 36.000 la 108.000 şi creşterea bugetului pentru învăţământul profesional de la 25 de milioane de  lei la 75 de milioane de lei pentru anul viitor.

„Venim în sprijinul ministrului Educaţiei care a propus ca elevii care obţin sub nota 5 la testele de Evaluare Naţională să fie redirecţionaţi către şcolile profesionale. Prin această soluţie simplă stopăm abandonul şcolar şi creştem şansele elevilor care au înclinaţii pentru domenii teoretice să studieze la liceu, iar pentru cei cu bune aptitudini tehnice să beneficieze de o pregătire de calitate”, a explicat deputatul sucevean.

Parlamentarul liberal a arătat că un alt amendament vizează investiţii în infrastructură prin suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu suma de 170 de milioane de lei, pentru reparaţii capitale aferente activelor fixe.

„De mai bine de doi ani de zile, au fost stopate investiţiile în repararea şi reabilitarea şcolilor. În sute de şcoli, elevii învaţă în continuare înghesuiţi în imobile vechi, iar noile construcţii, care sunt nefinalizate, se degradează pe zi ce trece. Banii sunt necesari şi pentru racordarea şcolilor din mediul rural la apă curentă şi canalizare. Este inadmisibil ca în secolul XXI România să aibă sute de şcoli cu toalete în curte!”, este de părere Sanda-Maria Ardeleanu.

Întrucât alocările bugetare pentru burse nu acoperă costurile reale ale programelor de studiu, acestea fiind cu mult mai mari faţă de sumele primite pentru burse, ea a precizat că un alt amendament depus vizează majorarea burselor şcolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198.000 de  lei , la 900 de milioane de lei  lei.

Deputatul liberal a spus că a mai solicitat şi generalizarea programului „Şcoală după Şcoală” prin acordarea sumei de 150.000 de lei.

„Între 37% şi 40% dintre elevii de 15 ani din România abia ştiu să citească, să scrie şi să calculeze. Aceasta este performanţa elevilor români la ultimele teste PISA. În acelaşi timp, una din trei familii întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte supravegherea copilului după orele de şcoală. Toţi aceşti copii au nevoie de un program de tipul <<After-school>> „, susţine Ardeleanu.

Ea a mai precizat că PNL doreşte majorarea cu 30 de milioane de lei a bugetului pentru cercetare. „România se confruntă cu o gravă subfinanţare a cercetării şi învăţământului superior. Acest lucru are nu doar repercusiuni pe termen scurt, ci şi pe termen lung. Această sumă propunem să fie alocată pentru creşterea finanţării pe student şi direcţionarea unei părţi din aceasta spre dotarea laboratoarelor cu aparatură perfomantă”, a arătat parlamentarul liberal.

Un alt amendament depus de liberali vizează finanţarea Contului Educaţional prin majorarea bugetului MEN cu 450 de milioane de lei. ” Conform art. 356 din LEN 1/2011, fiecare nou născut trebuie să primească 500 de euro în CONTUL PENTRU EDUCAŢIA PERMANENTĂ. Această prevedere nu se aplică. Suma propusă poate asigura viitorul a aproximativ 200.000 de nou-născuţi anual”, a explicat Ardeleanu.

Ea a mai adăugat că PNL mai solicită finanţarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40 de milioane de lei pentru Masteratul didactic, „program capabil să încurajeze tinerii studenţi să îmbrăţişeze profesia de dascăl şi să aducă în faţa elevilor cadre didactice tinere, bine pregătite”. „Calitatea învăţământului românesc depinde nu doar de nivelul de finanţare, ci şi de gradul de pregătire a fiecărui dascăl.  Conform LEN 1/2011, beneficiarii masteratului didactic vor primi o bursă echivalentă unui salariu de debutant. În fiecare an, avem nevoie, în medie, de 4000 de profesori pregătiţi”, a explicat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea  a concluzionat că actuala propunere de buget pentru Ministerul Educaţiei Naţionale nu oferă  României posibilitatea de dezvoltare, demonstrând că în continuare învățământul este tratat cu dispreț.

” Fapt ce mă duce, din nou, cu gândul la Republica Moldova unde Guvernul alocă Educației 8% din PIB, iar pe plan local, municipalitățile dirijează prioritar fonduri importante către școli,oferind mese calde elevilor în cantine proprii”, a încheiat deputatul PNL de Suceava.


Intră acum și în grupul de