Lider PSD Suceava despre votul indirect pentru presedinte al Consiliului Judetean: Sa nu ajungem iar cu consilierii dusi sa jure la biserica


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat joi seara în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV că în cadrul comisiei de cod electoral s-au luat deja foarte multe decizii cu care este de acord, dar că nu este “foarte bucuros” de decizia ca preşedinţii de Consilii judeţene să fie aleşi indirect şi nu prin votul electoratului.

Ovidiu Dontu (2)

“Nu sunt foarte bucuros cu votul indirect”, a spus Donţu care a reamintit că în perioada în care se vota indirect preşedintele CJ, la Suceava a fost şi o situaţie hilară când consilierii dintr-o anumită alianţă electorală au fost duşi la biserică să jure că vor vota cu candidatul pe care l-au desemnat, iar cu toate acestea acela nu a fost ales în funcţie.

El consideră că preşedintele de Consiliu Judeţean ar trebui să fie ales direct, de popor, pentru a avea legitimitate.

“S-ar putea să se reia votul în comisia de cod electoral pe alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean”, a spus Donţu.

El a mai declarat că alte decizii în comisia de cod electoral clare sunt cele privind votul într-un singur tur pentru alegerea primarului, sau acceptarea ca un partid să fie înfiinţat de trei persoane, fiind o decizie care e în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale care a decis că e neconstituţională o barieră impusă prin numărul de 25.000 de membri la dreptul de asociere.

Donţu consideră însă că şi o explozie de partide nu ar fi forte bună pentru că există riscul ca unele partide să se înfiinţeze doar pentru a vinde locuri în birourile electorale, ceea ce nu e corect.

El a mai declarat că şi votul pe listă pentru parlamentari este corect întrucât chiar şi prin modul în care s-a efectuat votul uninomial au fost aleşi cam tot cei care se preconizau că vor obţine mandate şi dacă erau votaţi pe listă.

Mai mult, el a arătat că dacă unul dintre parlamentari vacantează postul din diverse motive, locul său e ocupat de următorul de pe listă şi nu e nevoie de organizarea de alegeri parţiale.

Ovidiu Donţu a mai spus că ar trebui să existe şi o preocupare pe modul în care se vor constitui regiunile şi consiliile regionale şi crede că e nevoie ca numărul de consilieri locali şi consilieri judeţeni să fie redus astfel încât costurile să fie aceleaşi chiar şi după ce apara regiunile.


Intră acum și în grupul de