Sanda-Maria Ardeleanu și-a invitat colegii parlamentari în Bucovina ”pentru a celebra Paștele într-un spațiu profund religios, cu tradiții vii, păstrate cu sfințenie”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, i-a invitat pe colegii parlamentari prezenți marți la întâlnirea Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, precum și pe ceilalți participanți, în Bucovina ”pentru a celebra Paștele într-un spațiu profund religios, cu tradiții vii, păstrate cu sfințenie într-o atmosferă curată, primitoare și bucuroasă de oaspeți”.

Sanda Maria ArdeleanuDeputatul liberal a declarat că și anul acesta, în cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, a prezentat tradițiile și obiceiurile bucovinene legate de Sărbătorile Pascale, pornind de la cuvintele preotului acad. Simeon Florea Marian: “Paștele este cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă și mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusa românilor de pretutindeni. De la casa celui mai mare bogat și până la bordeiul celui mai de pe urmă sărman se cunoaște apropierea acestei mari sărbători, căci în ajunul ei sunt toate acuma curățite și îndreptate, toate sunt unse și văruite, hainele zvântate și curate, bărbații bărbieriți și spălați, iar femeile lăute și chitite”.

”Coborâte parcă din coloritul picăturilor exterioare ala mănastirilor noastre, ouăle încondeiate împodobesc sărbătoarea Paștilor și dau expresie credinței noastre în Înviere și în același timp, reprezintă o mărturie de necontestat a geniului creator al neamului nostru românesc”, a arătat Ardeleanu.

Ea a mai spus că ”fiind o sărbătoare a împăcării, Sfintele Paști prilejuiesc ocazia de a face daruri, îndeosebi copiilor și tinerilor, care primesc în special ouă roșii, tradiție ce își are originea în faptul că prin Înviere s-a realizat împăcarea omului cu Dumnezeu”.

”Ca urmare, oamenii sunt datori să se ierte și să-și facă un dar deosebit. Pentru această sărbătoare a luminii și bucuriei, tinerii și îndeosebi fetele își fac haine noi, în Bucovina costume naționale cu care se îmbracă pentru prima dată în prima zi de Paști la vecernie sau Învierea a doua, când merg toți din casă la miruit”, a arătat parlamentarul sucevean.

Sanda-Maria Ardeleanu a mai menționat că le-a dăruit membrilor Grupului Ecumenic de Rugăciune cartea ”Rețetele Duduii asezonate cu personaje și mentalități moldave” și i-a invitat să petreacă Paștele în Bucovina.

cartea Retetele Duduii

”Și pentru că Paștele în Bucovina înseamnă încondeierea ouălor, pască, cozonac, miel, toate sub semnul Sfintei Cruci, prin urmare vorbim de o importantă dimensiune gastronomică, am ales să dăruiesc membrilor Grupului Ecumenic de Rugăciune o carte de suflet: <<Rețetele Duduii asezonate cu personaje și mentalități moldave>>, ediție îngrijită de mine, care prezintă rețete tradiționale vechi păstrate și dăruite mai departe familiei de către Maria Ardeleanu”, a mai adăugat deputatul sucevean.


Intră acum și în grupul de