Ministrul Turismului, îi răspunde evaziv lui Ioan Bălan privind finalizarea pârtiei de schi din Masivul Rarău


Intră acum și în grupul de
sursa foto: info sud-est

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a răspuns evaziv deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan privind finalizarea în acest an a pârtiei de schi din Masivul Rarău, deși susține că dezvoltarea infrastructurii turistice este necesară pentru dezvoltarea acestui sector economic.

Într-un răspuns adresat deputatului Ioan Bălan care a cerut asigurări privind finalizarea lucrărilor la pârtia de schi din Masivul Rarău, ministrul Turismului arată că acest minister a început să sprijine financiar Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc în implementarea proiectului „Schi în România, stățiunea Câmpulung Moldovenesc” în anul 2009.

El arată că în perioada 2009 – 2016 ministerul a plătit către Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc, suma de 59,6 milioane lei în timp ce contribuția de la bugetul local a fost de 6,7 milioane lei.

„Ținând cont de gradul avansat de realizare al proiectului, circa 80% și de potențialul turistic al zonei, Ministerul Turismului intenționează în anul 2017 finalizarea etapei I a proiectului, dar acest lucru este condiționat de alocările financiare de la bugetul de stat”, se arată în răspuns.

În continuare, ministrul Mircea Titus Dobre explică importanța dezvoltării turismului și necesitatea derulării de investiții în domeniul infrastructurii turistice și că a fost declanșată realizarea unui Maste plan privind necesarul de investiții în turism.

Astfel, ministrul arată că turismul reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care înregistrează schimbări permanente și o evoluție ascendentă.

„În ansamblul unei economii naționale, turismul acționează ca un element dinamizator al sistemului economic global, el presupunând o cerere specifică de bunuri și servicii, cerere care antrenează o creștere în sfera producției acestora. Pe lângă aportul semnificativ la crearea PIB, turismul are și o contribuție aparte la realizarea valorii adăugate. Având ca specific consumul mare de muncă vie, de inteligență și creativitate, turismul participă la crearea valorii adăugate într-o măsură mai mare decât alte ramuri apropiate din punct de vedere al nivelului de dezvoltare”, mai susține ministrul.

El adaugă că dezvoltarea turismului în România, creșterea competitivității și atractivității României ca destinție turistică la nivel regional și internațional, conservarea resurselor turistice reprezintă obiective prioritare, turismul fiind declarat ca unul din sectoarele care dispune de un valoros potențial de dezvoltare în contextul noilor provocări economico­ sociale.

„Lipsa investițiilor, a infrastructurii de transport, a unui cadru legislativ clar și unitar afectează creșterea calității și competitivității turismului românesc, sens în care se impun măsuri de corelare a cadrului legal cu nevoile investitorilor  în industria turismului, dar și cu trendul internațional în domeniu, astfel încât să fie asigurat un flux ascendent de turiști”, susține ministrul Turismului.

El precizează că dezvoltarea infrastructurii de turism și promovarea mai eficientă a patrimoniului au făcut ca  peste 2,4 milioane de turiști străini să fie cazați în unitățile turistice autohtone, în anul 2016, iar în aceeaşi perioadă, peste 8,4 milioane de turiști români au fast cazați în unități de primire românești.

„Astfel, în anul 2016 se înregistrează maximul istoric din perioada postdecembristă, în ceea ce privește numărul de turiști străini și români cazaţi în unităţile turistice”, mai susține Dobre.

El consideră că îmbunătățirea performanțelor turismului din ultima perioadă arată că România are un potențial turistic foarte ridicat, însă în momentul de față are un nivel redus de valorificare, iar una din cauzele importante este lipsa unei coerențe în aplicarea măsurilor de redresare a sectorului.

„În acest context, Ministerul Turismului a demarat recent dezvoltarea unei strategii (master plan) de evaluare a necesarului de investiții în infrastructura de turism, în concordanță cu patrimoniul și potențialul destinațiilor turistice. Acțiunea constituie o condiție esențială pentru crearea premiselor de dezvoltare superioară a destinațiilor turistice din România, dar și a României ca macrodestinație”, a conchis ministrul Turismului.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de