Ministerul Finanțelor îl asigură pe Cătălin Nechifor că se lucrează la o ordonanță care să reglementeze achizițiile publice. Deputatul PSD de Suceava sesizase blocajele generate de actualele prevederi


Intră acum și în grupul de

Ministerul Finanțelor i-a dat asigurări deputatului PSD de Suceava Cătălin Nechifor că se lucrează la o ordonanță de urgență care să reglementeze achizițiile publice.

Într-un răspuns al Ministerului de Finanțe adresat deputatului sucevean se arată că în prezent, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, respectiv Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, se află în curs de elaborare un proiect  de  ordonanță  de urgență pentru modificarea cadrului legislativ privind achizițiile  publice, care  va respecta procedurile legale privind elaborarea actelor normative, inclusiv cele referitoare la dezbaterea publică.

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a adresat ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, o interpelare în care îi solicită acestuia consultări rapide pentru o nouă legislație privind achizițiile publice mai ales că se deschid proiectele europene pentru finanțarea 2014-2020 și va fi o creștere substanțială a procedurilor de achiziție.

Nechifor a arătat în interpelare că în legislația din România, de foarte multe ori există nemulțumiri legate de schimbările prea dese, de faptul că nu întotdeauna sunt consultați actorii direct interesați și de faptul că unele prevederi sunt în contradicție cu alte acte normative în vigoare.

 

„Situația achizițiilor publice nu face nici ea rabat de la această stare de fapt, chiar dacă OG 34/2006 a fost norma legală specifică pentru un deceniu, fapt demn de remarcat în procesul legislativ din România, însă noua lege numărul 98/2016 a generat deja unele nemulțumiri, dar și blocaje în ceea ce înseamnă dezvoltarea în sectorul public, dar și privat din România”, susține deputatul social-democrat sucevean.

 

Nechifor nota că în acest sens consideră  necesară declanșarea rapidă a unei consultări cu structurile asociative, care reunesc principalii beneficiari ai Legii 98/2016, cum ar fi Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR), Asociația Comunelor din România (ACOR), Consiliul Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), și altele.

 

„În acest fel, ar putea fi preluate propunerile de modificare care vin din realitățile vieții administrative și economice românești, în dorința de a putea oferi un cadru legislativ mai coerent, mai adaptat la nevoile naționale și care să favorizeze cu adevărat un proces de dezvoltare transparent, atât al mediului public, cât și al celui privat. În multe dintre discuțiile pe care le-am purtat cu decidenți din zona administrației publice și cu practicieni în derularea procedurilor de achiziție, s-au ridicat probleme care au nevoie de a fi corectate, acestea trebuie centralizate, prioritizate și formulate în termeni de noi soluții legislative”, a explicat Cătălin Nechifor.

 

El consideră, în egală măsură, că una din „zonele fierbinți”  care urmează să fie traversată la nivel național, este deschiderea, în cele din urmă, a proiectelor europene aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020.

 

„S-a pierdut suficient timp până acum, practic anul 2016 a fost aproape complet ratat și tocmai de aceea anticipăm în următoarea perioadă o accelerare în acest sens. Asta va presupune și o creștere a numărului de proceduri de achiziție publică în SEAP, iar ceea ce se poate întâmpla, așa cum de altfel s-a și întâmplat în trecut, va fi și creșterea numărului de contestații, care va determina, pe cale de consecință, prelungirea termenelor la care investițiile în infrastructuri publice ar trebui demarate. În mod practic, ar trebui ca și în cursul acestui an să fie semnate suficiente contracte de lucrări între autoritățile contractante din sectorul public și firmele private declarate câștigătoare, însă, întârzierile datorate contestațiilor ar putea pune în pericol ținta Guvernului privitore la ceea ce înseamna absorbția fondurilor europene, ceea ce, la rândul său, ar putea genera dificultăți în îndeplinirea țintelor macroenomice, în special deficitul bugetar de până la 3% din PIB, în sistemul european de calcul ESA”, mai arată deputatul PSD Cătălin Nechifor.

 

El îi sugerează ministrului Finnțelor, Viorel Ștefan, să analizeze aceste aspecte cu privire la unele deficiențe ale noii legi a achizițiilor publice.

 

”Apreciez în mod deosebit recentele luări publice de poziție, atât ale prim ministrului Guvernului României, domnul Sorin Mihai Grindeanu, dar și ale președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Nicolae Dragnea, care se referă la nevoia adoptării cadrului legislativ modificat printr-o procedură parlamentară accelerată, așa încât să fie deblocate frânele în dezvoltarea sectorului public românesc, dar și a celui privat, întrucât majoritatea firmelor contractante ale autorităților și insituțiilor publice sunt entități economice private”, a conchis Cătălin Nechifor.(N.B.)


Intră acum și în grupul de