Alexandru Băișanu despre scandalul dosarelelor secrete ale magistraților: În acea perioadă s-au pus bazele unui sistem de forță în statul român care avea dezlegare la orice


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a declarat, luni la România TV în cazul scandalului privind dosarele magistraților stocate la Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA) și care ar fi fost copiate și folosite că în acea perioadă s-au pus bazele unui sistem de forță în statul român care avea dezlegare la orice.

„De fiecare dată când o instituție de forță a statului își înființează o altă structură gen serviciu secret, lucrurile sunt cusute cu ață albă”, a spus Băișanu în cadrul emisiunii.

El a mai arătat că nu crede că la SIPA se adunau cu roaba informații din teritoriu se descărcau și se aruncau fără să fie folosite.

„Eu sunt convins că un astfel de sistem este pus la punct, fiecare își face treaba. Eu cred că dacă acele dosare există, sunt fișate, toate la locul lor”, a spus liderul ALDE.

El a apreciat că dacă cele semnalate de Dan Andronic s-au petrecut, înseamnă că România nu e stat de drept.

„Dacă s-a întâmplat așa ceva în România, să fie speculate chestiuni private ce țin de boala unui judecător, sau a unui om politic, ziarist, din viața lui personală, înseamnă că e grav și nu trăim într-un stat de drept ci într-un stat în care anumite instituții de forță ale statului pot să facă orice. (…) În acea perioadă s-au pus bazele unui sistem de forță în statul român care avea dezlegare la orice”, a spus Băișanu.

Directorul ziarului Evenimentul Zilei, Dan Andronic susține că arhiva SIPA a fost copiată când era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei. Din comisie făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Comisia a fost constituită în martie 2006 și avea rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu și-a îndeplinit integral atribuțiile, ”pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională”, potrivit lui Dan Andronic.
 În 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu.
Dan Andronic susține că unul dintrei cei doi ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă. Apoi, s-a constituit o altă comisie, cu rolul de a se ocupa de informații clasificate, condusă de Dumitriu. Jurnalistul indică un raport al fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite.

Intră acum și în grupul de