Nechifor vorbește de un troc Cioloș-Trudeau: Liber la vize în Canada contra închiderii exploatării de uraniu Crucea, singura exploatare de acest gen din UE


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a susținut, marți, că fostul premier Dacian Cioloș ar fi făcut un troc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, astfel încât românii să poată călători fără vize în Canada, dar în același timp exploatarea de uraniu de la Crucea, singura de acest tip din Uniunea Europeană, să fie închisă.

Nechifor a luat cuvântul, marți, în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile la adoptarea legii prin care se acordă venituri de completare, persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.

El a spus că nu știe dacă să se bucure sau să fie întristat privind adoptarea acestor măsuri de protecție socială , arătând că această formulă de ajutor se aplică şi Companiei Naţionale a Uraniului, respectiv minei de la Crucea, care este singurul producător de pulbere de dioxid de uraniu, nu doar din România, ci și din toată Uniunea Europeană, pulberea fiind utilizată într-un proces tehnologic complex, ajungând în final sub formă de combustibil nuclear la Centrală de la Cernavodă.

Ulterior, pe pagina sa de socializare, el a dezvoltat subiectul.

„Ştim cu toţii povestea de anul trecut, de vizita premierului Cioloş în Canada şi de discuţiile cu omologul său Trudeau, în urmă căreia cumpărarea de dioxid nu s-a mai făcut de la CNU România, ci de la Cameco Canada. Spuneau atunci cei de la Nuclearelectrica că „Sensul economic este unul foarte simplu. Dacă un alt producător de uraniu ne oferă nişte condiţii mai avantajoase, noi vom cumpără de la acel producător”. Pare corect şi logic, însă ce vei face după ce îţi lichidezi cu bună ştiinţă propria ta companie şi Cameco, lider de piaţă cu o cota de peste 15 % va deţine poziţie de monopol în România? Practic, acea decizie aproape că a falimentat compania românească de stat şi încet, încet se apropie închiderea activităţii de exploatare minieră. Ce să mai vorbim de independenţa energetică a României? Trocul de anul trecut: liber la vize contra dioxid de uraniu face încă imposibilă livrarea producţiei de la Crucea, în condiţiile în care CNU încă este companie captivă la Centrală Nucleară de la Cernavodă”, a menționat Nechifor.

El a remarcat, în acelaşi timp, eforturile făcute şi bunele intenţii ale actualului guvern şi speră să se reuşească, în final, deschiderea şi punerea în exploatare a zăcământului din perimetrul Tulgheș – Grințieş, aflat în apropiere de Broşteni, Crucea, Ostra, Stulpicani, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, localităţile unde trăiesc majoritatea minerilor de la mina de uraniu.

Nechifor a explicat că până atunci legea votată marți va asigura venituri în plus celor care vor decide iasă la pensie din activitatea minieră şi speră să îi ajute să îşi găsească un nou rost în viaţă, din punct de vedere profesional.


Intră acum și în grupul de