Fost deputat sucevean: În politică, relația muncă-reușită e invers proporțională. Cu cât te străduiești să faci ceva, eșecul e mai aproape. Valorile în politică sunt altele față de valorile cetățeanului


Intră acum și în grupul de

Fostul deputat de Suceava, Sanda Maria Ardeleanu, a declarat că în perioada de opt ani cât a fost deputat de Suceava în Parlamentul României i-au fost zdruncinate profund mai multe convingeri pe care le avea înainte de a intra în politică.

Ardeleanu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că a fost deputat de Suceava timp de opt ani, o perioadă lungă.

„Opt ani înseamnă mult din viața unui om și eu am avut această șansă extraordinară de a putea reprezenta Suceava, de a putea reprezenta pe suceveni în Parlamentul României. Sunt un om care se consideră onorat și va rămâne onorat pentru că a făcut parte dintr-o echipă puternică de politicieni ambițioși care știu ce vor, pragmatici și care, cu o charismă excepțională au reușit să mă convingă să părăsesc Universitatea pentru trei zile pe săptămână pentru că celelate patru zile din săptămână mi le petreceam în Universitate cu studenții sau cu alte activități”, a spus fostul deputat sucevean.

Ea a recunoscut că această perioadă a fost „foarte frumoasă” din care am ieșit, cumva, „un alt om, o altă femeie, un alt profesor”, prin experiențele acumulate, dar mai ales prin capacitatea care i-a fost stimulată în acești opt ani de a privi detaliul, de a interpreta altfel, mai pragmatic și nu doar „din cărți”.

Ardeleanu a mai spus că a fost marcată de politică și susține că politica nu a reușit să-i schimbe idealul, deși era aproape să se întâmple, dar că i-au fost răsturnate convingerile anterioare.

„Politica m-a marcat. Nu a reușit să-mi schimbe idealul, deși era cât pe ce să se producă și lucrul acesta. Sunt un om care crede în ideal, care a fost marcat în viață de acel ideal. Era cât pe ce să îmi schimb idealul. Oricum, foarte multe dintre convingerile mele anterioare au fost răsturnate”, a spus profesorul universitar sucevean.

„În primul rând mi-a fost zdruncinată profund încrederea că cineva poate reuși prin el însuși și prin munca lui. În momentul în care am intrat în politică eram convinsă că oricine, dacă muncește corect, dacă se angajează într-o activitate, poate să reușească. Ei bine, în politică, nu este așa. Politica este atipică din punctul de vedere al imaginii realității reflectate în individ și în rezultatele acestuia. Nu mai cred că un om poate să reușească singur și prin munca de zi cu zi, ca o furnică. În politică e nevoie și de altceva care să te facă să reușești. Sunt câteva ingrediente printre care o rezistență fizică excepțională, o rezistență psihică asemenea, o maleabilitate care uneori te obligă să renunți la principii și m-am luptat cu mine însămi pe parcursul a opt ani să fiu maleabilă, să fiu flexibilă, dar să nu renunț la principii. Mi-a fost foarte greu. Nu știu dacă am reușit”, a mai spus Sanda Maria Ardeleanu.

Ea a mai declarat că în politică, cu cât muncești mai mult, eșecul e mai aproape.

„Mi-am dat seama că în politică, uneori, relația muncă-reușită este invers proporțională. Cu cât muncești mai mult și cu cât te străduiești să faci ceva, eșecul e mai aproape”, a spus Ardeleanu.

Ea a adăugat că acestea sunt o parte din convingerile zdruncinate profund în acești opt ani de politică, dar că a rămas omul optimist, omul care crede în valori.

„Valorile în politică sunt altele față de valorile cetățeanului. De aici problema politicienilor și de aici problema cetățeanului  în a-i înțelege și a-i percepe corect pe oamenii care îi reprezintă”, a mai spus fostul deputat.

Ea a mai afirmat că a avut și șansa de a se întoarce la locul de muncă după perioada în care a activat ca parlamentar.

„Am avut șansa de a mă întoarce după opt ani, cu toate pânzele sus, la locul meu de muncă. Opt ani au însemnat multe teste atât în ceea ce mă privește cât și în ceea ce-i privește pe ceilalți. Am văzut cum pot eu reacționa în fața unor situații inedite pentru mine, dar i-am văzut și pe ceilalți cum reacționează față de fostul coleg, de fosta prietenă, de fostul profesor”, a spus Ardeleanu.

Ea a explicat și care au fost motivele pentru care s-a suspendat din funcția de prorector al Universității Suceava după ce a fost aleasă deputat.

„Am renunțat la postul de prorector. M-am autosupendat. Nu a fost un gest pe placul partidului. A fost un gest pe care l-am făcut dintr-o conștiință și un îndemn interior, dintr-un calcul pe care mi l-a permis bunul-simț. Mi s-a părut că nu este firesc să parcug aproape o mie de kilometri pe săptămână, să fiu prorector, să primesc o indemnizație, să fiu, eventual, purtător de cuvânt și să contribui în continuare la imaginea Universității. Erau lucruri pe care le-am simțit, fără să-mi spună nimeni, neadecvate și m-au autosuspendat fără să-mi sugereze nimeni, fiind ușor criticată pe această problemă”, a spus Ardeleanu.

Ea a recunoscut că îi lipsește activitatea din Camera Deputaților.

„Îmi este dor de Camera Deputaților. M-am simțit un om responsabil, un om care a purtat vocea sucevenilor, care a vorbit despre problemele sucevenilor”, a spus Ardeleanu.

Fostul deputat a mai spus că nu și-a mai dorit să candideze pentru al treilea mandat mai ales că a fost inițiatoarea unei legi prin care propunea limitarea la două mandate de ales, lege care însă nu a fost aprobată.


Intră acum și în grupul de