Nechifor, critic cu Flutur: A uitat să mai pună Bucovina pe hartă; nu are niciun proiect turistic inclus în Master Planul de Turism al României. În schimb, primarii din Gura Humorului, Sucevița și Șaru Dornei își promovează ideile de dezvoltare turistică


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a criticat, luni, faptul că în Master Planul de Turism al României nu este inclus niciun proiect  turistic al Consiliului Județean Suceava în condițiile în care actualul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, susținea în campania electorală că va repune Bucovina pe harta turistică a țării.

„Zilele astea, Ministerul Turismului a finalizat master planul naţional de turism, un document programatic de mare amploare, care integrează propuneri venite din zona administraţiei publice locale şi care va avea drept sursă principala de finanţare fondurile guvernamentale. Foarte curios, dar foarte, foarte curios, Consiliul Judeţean Suceava nu are niciun proiect, asta cel mai probabil, ba chiar sigur, pentru că nu a depus nicio idee către minister, spre a fi integrată în master plan. Şi asta în condiţiile în care cofinanțarea locală e foarte mică, de câteva procente din valoare, practic mai „ieftin” şi muuuult mai lejer ca documentaţie şi implementare faţă de fondurile europene nerambursabile”, a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.

El a reamintit că în campania electorală președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur promitea că va repune Bucovina pe hartă.

„Păi nu umbla anul trecut cineva cu jalba-n proţap că va pune Bucovina pe hartă, că va promova judeţul, că va face o autostradă de la nord la sud şi una de la est la vest? Păi şi cu ce ne-am ales George? Cu pofta-n cui, din păcate! Doar cu festivaluri de hopa-n tzuchi, doar cu întâlniri sterile de aşa zisă consultare când unu, maxim doi stau pe scenă şi vorbesc, iar ceilalți aprobă?! Ai pierdut un moment important George, ştiu că nu îţi plac deloc ideile pe care le-au avut alţii înaintea ta, de aia îţi vine greu să faci show-ul aviatic, de aia ai mutat şi „munţii” din loc ca să schimbi locaţia „Comorilor muntelui” de pe Rarău, pe care ai botezat-o „Sărbătoarea Muntelui”. De aia ai anulat „Târgul Național de zootehnie al României” de la Dorna Candreni. Şi mai sunt şi alte exemple”, a mai completat Nechifor.

Fostul președinte PSD al CJ Suceava consider că ar fi trebuit ca Gheorghe Flutur să își calce pe mândrie şi să propună Safari Park-ul şi Adventure Park-ul de la Păltinoasa pentru a fi integrat de Ministerul Turismului în Master Planul Naţional de Turism al României.

„Unii râdeau atunci când am propus ideea de proiect în 2013, că o să aducem girafe în Bucovina, ce să-i faci strugurii sunt acri pentru vulpe, dar cert este că astăzi am rămas cu ochii în soare şi cu berbecuţii pe care cineva încă nu reuşeşte să-i zboare cu avionul cargo în Kuweit. Amândoi ştim exact cum e cu sosirea turiştilor în Bucovina şi mai ales cu numărul de înnoptări. Cel mult 2,1 nopţi în medie petrec turiştii în Bucovina, pentru că nu există atracţii majore noi. În afara mănăstirilor din patrimoniul UNESCO, în afară de mâncare bună, dormit corespunzător, peisaje frumoase, Cetatea de Scaun, muzee, etc, era musai de făcut acest proiect de safari şi adventure. Aveai locaţia, în proprietatea Consiliului Judeţean, iar Păltinoasa este fix în centrul judeţului, cu o accesibilitate  foarte bună din 4 axe: sud – Fălticeni, nord – Rădăuţi, Siret, est – Suceava, vest – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei. Aveai pe o rază de 100 km peste 10.000 de locuri pat de cazare care au nevoie de un grad mai mare de ocupare în tot timpul anului, nu doar în sezonul de vară, de Crăciun, An Nou sau Paşte”, a mai scris Nechifor.

El arată că primarii din Gura Humorului, Sucevița și Șaru Dornei au reușit să includă proiecte locale pentru dezvoltarea turismului.

„Rămân cu satisfacţia, dacă pot să zic aşa, că Marius Ursaciuc şi Dorin Pînzar s-au zbătut să îşi promoveze ideile de dezvoltare a turismului, în cazul celor doi neavând nicio emoţie fiind vorba de faptul că Gura Humorului şi Suceviţa sunt staţiuni turistice de interes naţional, însă marea surpriză plăcută vine de la Șaru Dornei, unde Cătălin Iordache, primarul localităţii, reuşeşte să prindă un domeniu schiabil în master plan, idee pe care am dezvoltat-o împreună încă din 2012. Am spus atunci, spun şi acum, domeniul schiabil din Călimani, în condiţiile schimbărilor climatice tot mai profunde, e singurul care se pretează la o dezvoltare durabilă, de tip greenfield, întrucât altitudinea e de peste 2000 m, versanţii schiabili au orientare nordică, zăpada rămâne natural pe munţi mai mult de 5 – 6 luni pe an şi accesibilitatea se poate face concentric, prin căi de acces rutier din Vatra Dornei şi prin instalaţii de transport pe cablu dinspre Topliţa şi Colibiţa”, a precizat Cătălin Nechifor.

El a concluzionat că CJ Suceava a pierdut o ocazie bună pentru că master planul nu se poate modifica pentru o perioada mare de timp, iar pe de altă parte, cele trei localităţi dau clasă Consiliului Judeţean şi „îi demonstrează cum trebuie să faci, nu să pălăvrăgeşti şi în acest sens pot să zic că nu e suficient să pui bannere şi steguleţe ca să stăpâneşti un teritoriu, mai trebuie şi să faci şi, deja, un an a trecut”.


Intră acum și în grupul de