Deputatul PSD Emanuel Havrici, membru al delegației parlamentare ce va merge la Kiev pentru discuții legate de Legea învățământului ce afectează comunitatea românească: Vrem să ne întâlnim cu oficiali din Radă, minister și cu președintele Ucrainei. Ambasadorul ne-a dat asigurări că face demersuri


Intră acum și în grupul de

Delegația parlamentară română desemnată să poarte discuții privind Legea învățământului adoptată în Ucraina discută în prezent un calendar al vizitei și al întâlnirilor cu oficialii ucraineni.

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al delegației, alături de deputatul Ioan Bălan și de senatorul Virginel Iordache, a declarat că a avut marți o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei, Oleksandr Bankov, care a dat asigurări că va face demersuri ca parlamenarii români să fie primiți de conducerea Radei din Ucraina, să aibă întâlniri cu membrii comisiei de învățământ a Radei și cu ministrul Învățământului din Ucraina.

El a spus că ambasadorul a evitat să spună dacă delegația română va putea fi primită de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Havrici a spus că ambasadorul nu a putut spune când se va putea organiza această deplasare la Kiev, dar că face eforturi pentru organizarea întâlnirilor.

El a spus că Oleksandr Bankov, a prezentat prevederile legii, semnate luni seara de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, arătând că măsurile prevăzute vor intra în vigoare în 2020 și că urmează să fie adoptate și norme de aplicare, arătând că prin acestea se vor putea găsi unele soluții de compromis.

Totodată, ambasadorul a spus că profesorii care predau acum în limba română ar urma să fie „reorientați”, adică să învețe limba oficială, iar peste doi ani să poată preda materiile în limba ucraineană.

Emanuel Havrici a explicat că parlamentarii români așteaptă ca în cel mai scurt timp să fie stabilite detaliile acestei deplasări la Kiev pentru a discuta cu partea ucraineană despre respectarea drepturilor minorităților naționale mai ales în condițiile în care Ucraina vrea să adere la Uniunea Europeană.

Deputatul sucevean consideră că se impune ca legea, acum intrată în vigoare după ce a fost promulgată de președintele Ucrainei, să fie amendată astfel încât să fie respectate drepturile minorităților naționale, dar și Tratatul bilateral încheiat între România și Ucraina, și să se mențină învățământul în limbile minorităților naționale, respectiv în limba română, în condițiile în care în Ucraina trăiește o importantă comunitate română.


Intră acum și în grupul de