După ce Ioan Bălan a acuzat că sute de mii de români riscă amenzi pentru că nu știu de schimbările intervenite în Codul de procedură fiscală, Ministerul Finanțelor susține că a informat românii din străinătate pe Facebook


Intră acum și în grupul de

După ce deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a acuzat Guvernul că nu a informat despre schimbările intervenite în Codul de procedură fiscală și sute de mii de români riscă amenzi, Ministerul de Finanțe a răspuns că a făcut cinci sesiuni de informare pe Facebook și că a postat pe site și un ghid ilustrat.

 Ministerul Finanțelor arată în răspunsul la întrebarea deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan că începând cu anul 2012 a fost instituită obligația ca la plecarea din România, pentru o perioada mai mare de 183 de zile, o persoană fizică să depună la organul fiscal unde domiciliază, cu 30 de zile înaintea plecării, „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România” însoțit de documente justificative, potrivit instrucțiunilor de completare.

„Obligația de depunere a chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale la plecarea din România revine doar persoanelor care au părăsit teritoriul țării noastre de la dată intrarii în vigoare a Ordinului ministrului finantetor publice nr. 74/2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența fiscală în România a persoanelor fizice, dată în aplicarea prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 30 ianuarie 2012”, se arată în răspuns.

Astfel, persoanele care au părăsit teritoriul României anterior datei la care a intrat în vigoare Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 74/2012 nu au obligația depunerii chestionarului.

Totodată, se menționează că în urma modificării legislației fiscale, obligațiile de depunere a Chestionarului menționat mai sus au fost preluate în Ordinul ministrului finanțelor publice nr.1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice.

„Ca urmare a întrebărilor frecvente ale românilor plecați în străinătate, Ministerul Finanțelor Publice a întocmit în anul 2016 un Ghid ilustrativ în care sunt explicați pașii de urmat pentru persoanele fizice care au plecat sau pleacă din România, precum și modul în care sunt impozitate veniturile obținute de aceștia din România” mai arată MFP care menționează că acest ghid e postat pe site-ul MFP, dar și că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, are postat pe site Ghidul menționat.

Totodată, Ministerul Finațelor Publice subliniază că în vederea informării contribuabililor despre obligațiile care le revin conform Ordinului ministrului finanțelor publice au fost inițiate cinci sesiuni de îndrumare și asistență a  acestora, pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, sesiuni care au fost vizualizate de aproximativ 87.500 de persoane. Sesiunile au fost organizate în 3 august 2016; 31 mai 2017; 7 iunie 2017;  20 septembrie 2017 și 27 septembrie 2017.

Ministerul arată că aceste sesiuni au fost distribuite de diverse consulate și consideră că numărul persoanelor care au beneficiat de informațiile oferite contribuabililor în timpul sesiunilor, a fost considerabil mai mare decât cel înregistrat pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În ceea ce privește măsura contravențională, stabilită prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, respectiv amendă de la 50 la 100 lei pentru nedepunerea formularului , precizăm că orice normă juridică are în conținutul său, pe lângă ipoteză și dispoziție, sancțiunea care stabilește urmările, consecințele nerespectării conduitei impuse de normă juridică, se mai arată în răspuns.

„Pe cale de consecință, oricărei obligații impuse de lege unui subiect de drept trebuie să îi corespundă o sancțiune juridică, în acest caz o amendă într-un cuantum mult mai mic decât cel aplicabil pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare. Așa cum s-a menționat și în poziția publică a Ministerului Finanțelor Publice, scopul amenzii  contravenționale, instituite prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 a fost de reducere a sancțiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligații declarative”, se mai arată în document.

 

În ceea ce privește modificarea conținutului chestionarului, având în vedere că lista și conținutul convențiilor  de evitare a dublei impuneri sunt publice, iar întrebările din chestionare sunt facile, MFP consideră că nu se justifică modificarea Ordinului ministrului finațelor publice nr.1099/2016.

MFP menționează că reglementări similare există și în state ale Uniunii Europene, precum și din afara Uniunii Europene cu ar fi Canada, Croația, Danemarca, Estonia, Norvegia și Slovenia.

 

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, i-a cerut, în Parlament, ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, să explice motivele pentru care a decis să modifice Codul de procedură fiscală și să introducă sancțiuni contravenționale pentru românii care nu depun chestionarul pentru stabilirea rezidenței în condițiile în care nu a făcut o informare a cetățenilor care lucrează în străinătate.

În interpelarea sa, deputatul sucevean arată că în data de 30 august, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 30/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, ordonanţă publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 708 din 31 august 2017.

 

El precizează că la punctul 111 din ordonanță se prevede că „nedepunerea în termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la sosirea în România, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 100 lei.”

 

„Nu știu dacă dumneavoastră cunoașteți, însă această sancţiune introdusă de O.G nr.30/2017, afectează sute de mii de români plecaţi la muncă în străinătate și care, dintr-o insuficientă informare venită din partea autorităților române, sunt sancţionabile. Este de apreciat faptul că ANAF a dezvoltat și o variantă electronică de completare a chestionarului, care se poate completa și din străinătate, însă atâta vreme cât persoana fizică nu cunoșate această obligaţie, nu va da curs completării datelor solicitate”, explică deputatul Ioan Bălan.

 

El subliniază că mai mult decât atât, unele informaţii din chestionar nu pot fi furnizate de contribuabili cum ar fi cele stabilite prin convenţiile internaţionale ratificate de România privind evitarea dublei impuneri deși ANAF cunoaște relaţiile de colaborare fiscală cu alte state.

 

Ioan Bălan arată că acest chestionar a provocat o profundă nemulţumire în rândul cetățenilor români care muncesc onest în afara graniţelor, nu din cauza obligaţiei de a declara rezidenţa fiscală, ci din cauza modului în care ANAF procedează pentru stabilirea acesteia.


Intră acum și în grupul de