Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor: Codul administrativ și codul de procedură administrativă trebuie adoptate după dezbateri, inclusiv regionale. Una dintre dezbateri ar putea fi organizată la Suceava


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, secretar al Comisiei de administrație publică din Camera Deputaților consideră că atât Codul Administrativ cât și Codul de procedură administrativă vor trebui puse în dezbatere publică pe regiuni, cu invitarea reprezentanților administrației publice locale din aceste județe, iar una dintre dezbateri ar putea să fie organizată la Suceava.

Ea a arătat că trebuie ca aceste două acte normative importante pentru administrația publică locală să fie adoptate după o consultare publică largă, cu implicarea tuturor celor implicați, pentru că este pentru prima dată când se introduc astfel de coduri în administrație și este necesar să fie cât mai bine elaborate.

Angelica Fădor a spus că, în Comisia de administrație,  reprezentantul Guvernului a arătat că proiectul de Cod administrativ este în faza de avizare, fără să facă alte precizări.

Ea nu a exclus ca Guvernul să adopte atât Codul administrativ cât și Codul de procedură administrativă prin Ordonanță de Urgență, dar consideră că aceste legi să fie adoptate în Parlament după o largă dezbatere publică pentru că sunt mult prea importante.

Prevederi din Codul administrativ și Codul de procedură administrativă au generat îngrijorări în rândul aleșilor locali suceveni care susțin că se introduce un control politic asupra primarilor după ce prefectul și subprefectul vor deveni demnitari, numiți politic de Guvern, dar vor primi și atribuții de sancționare a reprezentanților administraților publice locale.

Astfel, mai mulți primari au declarat pentru News Bucovina că prevederi cumulate din cele două coduri arată că există riscul ca administrația locală să fie controlată politic de guvern și că aceste prevederi trebuie să fie modificate.

Conform acestora, prefecții, care vor avea rang de secretar de stat, vor putea amenda primarii și președinții de Consilii județene cu 20 la sută din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere în condiția în care se constată anumite neregului de transparență a actului administrativ.

Codul aministrativ aflat în dezbatere publică prevede, între altele, ca prefectul și subprefectul să devină demnitari cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat, iar în Prefecturi ar urma să se reînființeze funcția de secretar general al Prefecturii, care să verifice secretarii Consiliilor locale.

Codul administrativ va reglementa cadrul general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din administraţia publică, proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale şi serviciile publice.

 


Intră acum și în grupul de