Deputatul Ioan Bălan, după ce Comisia de la Veneția a dat dreptate României în ceea ce privește Legea învățământului din Ucraina: Sper ca autoritățile ucrainene să respecte această decizie așa cum ne-au promis


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, membru al Comisiei de politică externă și al delegației parlamentare române să poarte negocieri cu autoritățile ucrainene privind Legea învățământului din Ucraina care afectează drepturile minorității române, a declarat, luni, că autoritățile ucrainene trebuie să modifice legea învățământului potrivit decizie Comisiei de la Veneția.

Bălan a explicat că după ce Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consilului Europei, așa numita Comisie de la Veneția, a dat dreptate României în ceea ce privește afectarea drepturilor minorităților prin noua Lege a învățământului din Ucraina, există acum argumente suficiente pentru ca Ucraina să modifice legea respectivă astfel încât minoritatea română din Ucraina să-și păstreze drepturile câștigate.

Deputatul sucevean a amintit că în timpul deplasării delegației parlamentare române la Kiev în luna octombrie, au fost purtate discuții cu reprezentanți ai Radei din Ucraina, cu președintele Comisiei de politică externă și cu lideri ai principalelor partide aflate la guvernare pentru schimbarea articolului 7 din noua Lege a învățământului în care se prevede că sistemul de educație din se va desfășura doar în limba de stat, respectiv ucraineană.

„Atunci am subliniat că actul normativ în discuţie restrânge aria drepturilor deja exercitate de persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, care se regăsesc confirmate în angajamentele asumate de statul ucrainean în plan bilateral şi multilateral și că dreptul de a studia în limba maternă nu trebuie luat şi nici îngrădit, acesta fiind un standard pe care statul român îl aplică în raportul său cu minorităţile naţionale”, a declarat Ioan Bălan.

Deputatul PNL Ioan Bălan a adăugat că în timpul discuțiilor, partea ucraineană a promis că va ține cont în totalitate de recomandarea Comisiei de la Veneția privind această lege a învățământului.

Totodată, deputatul liberal sucevean a mai arătat că o altă promisiune a fost că actuala lege cadru a învățământului va fi însoțită de o lege subsecventă pentru învățământul preuniversitar și care să prevadă că învățământul preuniversitar se va putea face și în limbile de circulație din Uniunea Europeană mai ales că și Ucraina este angrenată în parcursul european, fiind țară asociată.

„Sper că toate asigurările și promisiunile pe care le-am primit vor fi aplicate de autoritățile ucrainene”, a declarat Ioan Bălan.

Ministerul de Externe român a transmis printr-un comunicat de presă că opinia Comisiei de la Veneţia confirmă evaluarea României cu privire la impactul negativ al art. 7 din Legea învățământului asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, inclusiv a celor aparținând minorităţii române.

„Comisia de la Veneția critică art. 7 din legea amintită și cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate, și nu garantează în mod adecvat dreptul la educație în limba minorităților”,se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Comisia constată, așa cum a susținut constant partea română, că Legea implică o diminuare a oportunităților de învățare în limbile minorităților, putând fi ridicată chiar o problemă de constituționalitate a Legii.

Susţinând că obiectivul urmărit prin legislația ucraineană de consolidare a învățământului în limba de stat nu trebuie promovat în detrimentul limbilor minoritare vorbite pe teritoriul Ucrainei, Comisia de la Veneţia subliniază că e nevoie de „identificarea unui echilibru care să ofere garanții privind educația în limbile minorităților”.


Intră acum și în grupul de