Vicepreședintele ALDE Alexandru Băișanu: Parlamentul trebuie să acționeze pentru ca partidele maghiare care cer autonomie pe criterii etnice să reintre în limitele Constituției


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a condamnat, miercuri, acțiunea celor trei formațiuni maghiare UDMR, PCM şi PPMT, care au semnat luni o rezoluţie comună la Cluj în care cer autonomia teritorială așa-numitului Ținutului Secuiesc .

Băișanu consideră că se impune de urgență ca Parlamentul să acționeze pentru reintrarea formațiunilor maghiare în limitele Constituției, care stipulează că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil și că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Liderul ALDE sucevean a declarat pentru News Bucovina că Parlamentul va trebui să elaboreze un document în care să fie incluse toate avantajele obținute de-a lungul timpului de minoritatea maghiară și că apoi să compare cu legislațiile privind minoritățile naționale din celelalte state UE și din Statele Unite și să adopte apoi o Declarație comună a celor două Camere prin care demersuri pentru autonomie pe criterii etnice nu sunt acceptate.

„Ca cetățean român, cel din partea demnitarilor de etnie maghiară același respect pe care l-a arătat poporul român față de minoritatea maghiară”, a spus Băișanu.

Deputatul sucevean a subliniat că transmite din Bucovina, unde buna conviețuire a minorităților este un exemplu, că astfel de acțiuni anticonstituționale promovate de formațiuni politice maghiare sunt dezavuate.

El a îndemnat demnitarii maghiari să lupte pentru bunăstarea locuitorilor din județele pe care le reprezintă în Parlament și nu pentru separare.

„Este de neacceptat, mai ales în Anul Centenar, aceste manifestări ale liderilor UDMR. Nu poți, pe bani primiți de la statul român, ca parlamentar, să lupți împotriva statului care te plătește și să încalci Constituția acestui stat”, a mai spus Băișanu.

El consideră că în ultimii 27 de ani liderii maghiari au obținut avantaje care ar fi trebuit să trezească atenția statului român pentru că toate aveau drept scop această acțiune de separare.

Băișanu a mai spus că va propune ca în toate instituțiile publice, dar și în unități private, angajații care lucrează cu publicul să dovedească printr-un test cunoașterea limbii române.

„Niciodată, în România, maghiarii nu vor avea autonomie pe principii etnice”, a mai declarat deputatul Alexandru Băișanu.

Liderii UDMR, PCM şi PPMT au semnat luni o rezoluţie comună la Cluj în care cer autonomia teritorială așa-numitului Ținutului Secuiesc. Potrivit celor trei formațiuni maghiare, „autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice”, iar statutul limbii maghiare în regiune să fie egal cu cel al limbii române.


Intră acum și în grupul de