Deputatul Ioan Bălan îngrijorat că România are cei mai mulți pacienți cu hepatită C din Europa, iar mulți sunt copii. El cere ministrului Sănătății să prezinte situația din județul Suceava și să spună cum va asigura tuturor pacienților tratamentul fără interferon


Intră acum și în grupul de

Deputatul Ioan Bălan a solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să explice cum va acționa pentru a putea asigura tratamentul fără interferon pacienților cu heptatită C din țară în condițiile în care doar un sfert dintre aceștia au beneficiat anul trecut de un astfel de tratament.

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, Ioan Bălan arată că potrivit unor estimări independente efectuate destul de recent, pentru situația înregistrată în anul 2017, din cei peste 12.000 de pacienți care au fost diagnosticați cu hepatita C, doar 3.000 au fost considerați eligibili și au primit tratament gratuit din partea sistemului public de sănătate, iar unui număr de nu mai puțin de 9.000 de bolnavi cu hepatita C i s-a refuzat acest drept.

El menționează că potrivit normelor în vigoare, Ministerul Sănătății este cel care stabilește metodologia și criteriile în baza cărora se face accesul pacienților diagnosticați cu hepatita de tip C la tratamentul fără interferon, iar  potrivit acestei metodologii sunt considerați ”eligibili” pentru tratamentul fără interferon doar pacienții care se află într-un stadiu avansat al bolii, în timp ce bolnavilor în stadii incipiente sau intermediare li se refuză dreptul de a fi tratați.

„Potrivit datelor furnizate de Asociația Europeană a Pacienților  cu Afecțiuni Hepatice, România este statul european cu cel mai mare număr de pacienți care au fost diagnosticați cu virusul hepatitei C, având o pondere de cca. 10% din totalul bolnavilor de la nivelul continentului, iar tendința este de creștere a numărului de pacienți. Mai mult decât atât, o pondere importantă în totalul bolnavilor români cu hepatita C o reprezintă copii și școlarii, mai ales din mediile defavorizate și din zonele cu un grad de dezvoltare mai redus”, a adăugat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean îi cere ministrului Sănătății că având în vedere faptul că alocările bugetare anuale pentru sistemul public de sănătate au crescut anual, în special printr-o tot mai mare taxare a asiguraților și luând în considerare că programe precum cel de combatere și tratament al hepatitei C ar trebui să reprezinte prioritatea oricărui Guvern să precizeze care au fost alocările financiare în anul 2017 pentru programul privind hepatita C și cât a programat bugetar pentru anul 2018 pentru tratamentul fără interferon.

Totodată, el cere ministrului să prezinte și soluțiile de urgență pe care dorește să le implementeze în vederea asigurării accesului tuturor pacienților diagnosticați cu hepatita C la tratamentul fără interferon în anul 2018 și care ar fi costurile totale ale unui asemenea obiectiv.

Mai mult, Ioan Bălan solicită ministrului să explice și care sunt măsurile pe care intenționează să le implementeze la nivelul structurilor deconcentrate ale Ministerului Sănătății, în vederea prevenirii răspândirii virusului hepatitei C, menționând că sunt pacienți care au contactat acest virus accesând servicii cum ar fi cele de manichiură, pedichiură sau altele asemănătoare.

În ceea ce privește situația din județul Suceava, Ioan Bălan cere o situație defalcată asupra situației pacienților privind numărul total al bolnavilor din județ diagnosticați cu hepatita C, numărul total al bolnavilor diagnosticați numai în anul 2017, numărul total al bolnavilor din județul Suceava care au primit tratamentul fără interferon în anul 2017,  numărul total al copiilor (cu vârsta sub 18 ani) diagnosticați la nivelul județului cu hepatita de tip C, dar și numărul total al copiilor care au beneficiat de tratamentul fără interferon în anul 2017 și numărul total al copiilor al căror solicitări de tratament fără interferon au fost respinse în anul 2017.

Intră acum și în grupul de