Alexandru Rădulescu îi răspunde lui Flutur în ceea ce privește neimplicarea guvernului în educarea fermierilor români pentru creșterea competitivității acestora și importul exagerat de alimente al României: Anul 2017 a fost cel mai bun an agricol, cu producții istorice, iar informații pentru fermieri sunt pe internet


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Alexandru Rădulescu, purtător de cuvânt al PSD Suceava, a răspuns, luni, îngrijorărilor exprimate de președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, privind neimplicarea guvernului în educarea fermierilor români pentru creșterea competitivității acestora și importul exagerat de alimente al României, arătând că guvernarea PSD a reușit ca anul 2017 să fie cel mai bun an agricol când s-au înregistrat producții istorice, iar fermierii pot afla informații despre ceea ce trebuie să facă accesând site-ul Ministerului Agriculturii.

„Observăm de câteva zile intensificarea activității de reorganizare  a liberalilor de pe scena politică românească  – fapt benefic deoarece, credem noi, competiția ideologică și mai ales competiția onestă între programele de guvernare oferă o opțiune corectă alegătorului și determină în final progresul societății”, se arată într-un comunicat semnat de Alexandru Rădulescu.

El susține însă că, Din păcate, pentru români lucrurile nu stau chiar așa, iar liberalii, în loc să vină, măcar acum, cu o variantă proprie de guvernare, cu soluții proprii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă cei care i-au trimis în Parlament, rămân cantonați nefiresc pe poziția de raportare la singurul proiect de țară oferit românilor, cel al PSD, pe poziția de critică permanentă  a ritmului de implementare a programului de guvernare social – democrat, pe omiterea intenționată a reușitelor acestei guvernări.

„La întâlnirea ce au avut-o la Bacău, la sfârșitul săptămânii trecute, liberalii și-au vărsat lacrimile și compasiunea asupra agriculturii românești invocând neimplicarea guvernului în educarea fermierilor români pentru creșterea competitivității acestora și importul exagerat de alimente al României. Acest mesaj este mai mult decât ipocrit ținând cont de antecedentele guvernării liberale în domeniul agriculturii. Ne amintim anul 2016 când guvernul Cioloș, susținut de liberali, nu a virat subvențiile agricultorilor români – fapt ce i-a împiedicat pe aceștia să producă la prețuri competitive – fapt ce a favorizat evident (și intenționat credem noi) importul de alimente. Ne amintim și de prestația altui ministru liberal al agriculturii care a rămas ca simbol al celui care a distrus avicultura românească cu pretextul pueril al gripei aviare – fapt ce a determinat atunci (tot intenționat susținem noi) inundarea pieței românești cu carne de pasăre din toate colțurile lumii”, menționează Rădulescu.

El continuă arătând că „în fața demagogiei liberalilor” așează performanțele, deja cunoscute, pe care agricultura românească le-a înregistrat în 2017 sub coordonarea unui ministru social-democrat.

„Așa cum exprimă datele oficiale, furnizate de Ministerul Agriculturii, anul 2017 a fost unul din cei mai buni ani pentru agricultura românească și pentru fermierii români:

– Romania a obținut in acest an o producție de aproape 27 milioane tone cereale, circa 1,4 tone pe cap de locuitor, în condițiile în care câteva culturi(grâu, rapița, orz, floarea-soarelui, soia, porumb)au înregistrat recorduri istorice;  s-au acordat la timp subvențiile pentru fermieri, astfel, APIA a autorizat la plată 2,766 miliarde euro.

– au fost absorbite, ( locul 1 în UE), 3,33 miliarde euro, din care din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) – 1,772 miliarde euro, procent de absorbtie 99,9%, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) 1,550 miliarde euro, față de 507 milioane euro in 2016.

– în 2017 suprafața agricolă irigată s-a dublat și s-a inființat sistemul național antigrindină cu deja 40 de puncte de lansare a rachetelor”, se mai arată în comunicat.

Pentru a răspunde punctual „dezinformării liberalilor”, Rădulescu amintește că tot în 2017 a demarat Programul de sprijin al produselor deficitare, au fost alese tomatele, 8000 de legumicultori romăni au primit de la guvern 23,7milioane euro și au furnizat pieții interne 50 mii tone roșii fără pesticide –fapt ce a condus la diminuarea considerabilă a importului  de roșii.

„În ceea ce privește informarea fermierilor asupra posibilității de accesare a fondurilor europene care le-ar spori substanțial competitivitatea- o simplă accesare a site- ului Ministerului Agriculturii i-ar lămuri și pe liberali că aceste informații sunt accesibile oricui. La acestea se adaugă și caravanele de informare în teritoriu cum este cea care se desfășoară acum la Ploiești în prezența ministrului social-democrat al agriculturii”, se mai arată în comunicat.

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că se impune ca Guvernul să facă programe prin care să învețe fermierii cum să folosească subvenția europeană pentru a deveni competitivi pentru că acum țăranii cunună la nunți cu banii europeni, iar merele, cartofii sau laptele vine din Ungaria sau Polonia.

„Eu vă spun sincer, am fost ministru liberal al Agriculturii. (..) Simt că lipsesc programe prin care țăranii să fie învățați ce se facă cu subvenția. Polonezii fac asta, ungurii fac asta. Asocieri, culstere. De aceea avem mere, cartofi, lapte din Polonia pentru că s-au asociat pe piața românească și noi cununăm la nunți cu subvenția europeană pentru că Guvernul nu-i învață pe țărani ce să facă cu subvenția”, a declarat Gheorghe Flutur la întrunirea organizațiilor PNL din județele Moldovei desfășurată, sâmbătă, la Bacău.(T.B.)


Intră acum și în grupul de