Băișanu, întrebare tranșantă unui secretar de stat din Ministerul Energiei: Vreți să închideți Mina Crucea, să falimentați Compania Națională a Uraniului și să o vindeți pe nimic? Se urmărește transformarea României în groapă de deșeuri radio-active?


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava  Alexandru Băișanu a transmis, secretarului de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, un set de întrebări privind situația Companiei Naționale a Uraniului (CNU), întrebând dacă acesta are ca scop închiderea Minei Crucea, falimentarea Companiei Naționale a Uraniului și vânzarea acesteia pe nimic.

Într-o întrebare adresată în Parlament, Băișanu îi transmite secretarului de stat Doru Vișa că, ținând cont de situația critică în care se află Compania Națională a Uraniului,  vrea din partea acestuia câteva explicații pentru clarificarea poziției secretarului de stat față de bunul mers al companiei.

„ Vreți domnule Vișan Doru să falimentați CNU SA, vânzarea activelor,  a Uzinelor R Feldioara și a zăcământului de la Tulgheș- Grințieș la un preț de „nimic”  și închiderea  minei  Crucea­ Botușana? Faceți parte alături de alții, dintr-un grup de interese care dorește distrugerea CNU în favoarea unor firme private?”, întreabă deputatul Alexandru Băișanu.

El cere secretarului de stat să explice de ce nu aplică prevederile Legii 42/2017 coroborate cu prevederile OUG 65/2016 privind ajutorul de stat acordat CNU și nu disponibilizează  sumele  reținute în conturile  Ministerului  Energiei în valoare de 29,49 milioane lei, bani ce provin din activitatea CNU și fără de care această companie se află în pragul iminent al falimentului, sau mai bine zis al etapei finale a lichidării conform OUG 65/2016.

„ Este domnul Bobâlcă Cornel în discuții cu firme de insolvență care sunt deja pregătite să lichideze/distrugă/falimenteze  CNU, demers susținut și favorizat de corespondența tendențioasă și netransparentă cu Comisia UE în relațiile cu CNU SA? Sunteți conștient de dezastrul ecologic care se va  produce dacă închideți CNU, în stadiul actual ca  efect al împiedicării disponibilizării sumei solicitată a fi deblocată?”, mai întreabă Băișanu.

Deputatul sucevean mai întreabă dacă se urmărește, prin falimentarea CNU, transformarea României în groapă de deșeuri radio-active, deosebit de periculoase pentru populația și mediul din România.

Parlamentarul ALDE spune că în condițiile în care CNU este furnizor captiv, în sensul că nu poate produce și vinde decât către SN Nuclearelectrica SA și ANRSPS, secretarul de stat, ca reprezentant al Ministerului Energiei cu atribuții și obligații în acest domeniu, nu a întreprins demersurile pentru aprobarea HG prin care trebuie să fie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli suma aferentă  necesarului de venituri pentru anul 2018 pentru încheierea Contractului de livrare de octoxid de uraniu cu ANRS­ PS.

El mai întreabă și dacă au avut loc, de ce, și cu ce scop, vizite la sediul CNU-SA și la Uzina R Feldioara ale firmei franceze AREVA și ai unor reprezentanți ai Ambasadei Franței.

 

„Toate cele sesizate denotă rea voință și intenția clară de distrugere și falimentare a ciclului nuclear integrat din România, în favoarea unor grupuri de interese, pierderea a  20%  din  energia țării și afectarea gravă a securității și siguranței sistemului energetic”, susține Băișanu.

El îi cere secretarului de stat ca în regim de urgență să deblocheze sumele necesare CNU , să inițieze o hotărâre de guvern prin care CNU (furnizor captiv) reia în 2018 contractele cu ANRSPS, să înainteze Guvernului României, în regim de maximă urgență a proiectului OUG referitor la împrumutul de octoxid de uraniu al CNU SA de la ANRSPS, în vederea creării premiselor reale de reluare a relațiilor contractuale cu SNN SA, dar și reconsiderarea notificărilor și adreselor transmise către Comisia UE în acord cu demersurile propuse pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în Planul de restructurare, în scopul primordial de a facilita în mod echitabil transformarea împrumutului de stat în ajutor de restructurare, nerambursabil.

„În caz contrar considerăm că întreaga dumneavoastră activitate se poate înscrie pe linia celor ce  subminează  securitatea națională, sens în care vă cerem demisia și ne aflăm în situația de a notifica toate instituțiile statului abilitate a lua măsurile legale ce se impun”, mai arată Băișanu.

El explică în acest document că, în calitate de deputat ales de cetățenii județului Suceava nu poate asista pasiv la distrugerea CNU, singura entitate din  Europa care asigură exploatarea,  rafinarea minereului   de uraniu și transformarea lui în combustibil  necesar Centralei Nucleare de la Cernavodă.

În prezent, angajații Sucursalei Suceava a CNU sunt  în concendiu obligatoriu până în 16 aprilie în condițiile în care nu există asigurată finanțarea pentru continuarea activității.(T.B.)


Intră acum și în grupul de