O nouă lege propusă de Alexandru Băișanu. Mezelurile sau brânzeturile, dar și alte produse de origine animală ce conțin mai mult de 5 la sută produse de origine vegetală nu vor mai putea fi vândute cu numele produselor pe care le imită. Băișanu: Suntem expuși zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava a inițiat o propunere legislativă prin care denumirile asociate produselor de origine animală nu pot fi utilizate pentru comercializarea produselor alimentare care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală.

Potrivit acestei legi, orice încălcare intră sub incidența Autorității Naționale Sanitare Veterninare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Băișanu a explicat că această propunere legislativă face referire la denumirile asociate produselor de origine animală ce nu pot fi utilizate pentru comercializarea produselor alimentare care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală.

„Astfel, printr-o practică de marketing neconformă realității, mezelurile vegetariene sunt impuse consumatorului”, susține inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, propunerea legislativă are ca scop să interzică anumite practici de marketing înșelătoare pentru consumatori, care asociază termeni pentru produsele de friptură, muschiuleț file, șuncă, bacon, cârnați, pate de ficat, produse lactate, mezeluri (salam, parizer) și altele în care sunt nu numai, sau deloc, compuși din carne, dar că propunerea legislativă se referă și la denumirile referitoare la produsele de origine animală, în special lapte, smântână sau brânză.

„Suntem expuși zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur. Părinții cumpără produse alimentare pentru sandwichurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt “slabe”, deci de “regim”, fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi, toți, le mâncăm pentru că sunt “bune”. Ele nu sunt altceva decât bombe cu ceas”, susține Băișanu.

El subliniază că, practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condiment natural, s-a ajuns la cu totul altceva.

Potrivit acestuia, mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază, contrar realității, puțină carne, multă proteină vegetală din soia și gelatină din șorici.

„Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri pentru a-i creaște volumul și greutatea. Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredinetele corecte. Pentru a lua decizia corectă de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora, aceștia așteptându-se ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului”, a menționat Băișanu.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de