Ministerul Sănătății răspunde deputatului sucevean Angelica Fădor că a rezolvat cu o circulară către DSP situația diminuării salariilor din sistemul sanitar. Fădor reclamase diminuarea salariilor din Spitalul de Psihiatrice Cronici din Siret


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății prin secretarul de stat Dan Dumitrescu a răspuns deputatului PNL de Suceava, Angelica Fădor, care a interpelat ministrul Sănătății privind diminuarea salariilor nete ale personalului medical de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, că problema a fost soluționată prin transmiterea către Direcția de Sănătate Publică a unei circulare prin care se cere ca spitalele să asigure, din fonduri proprii, suplimente pentru ca veniturile să nu fie diminuate.

Începând cu data de 1 martie 2018, în urma aplicării Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizarea prevăzută la nivelul anului 2022, se arată în răspuns.

„În urma aplicării Legii-cadru nr.153/2017, care prevede că sporurile acordate nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz, la nivel de ordonator principal de credite, pentru o parte din personalul din sistemul sanitar s-au înregistrat scăderi ale veniturilor salariale”, menționează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, pentru situațiile în care se înregistrează o diminuare a veniturilor salariale determinată de neîncadrarea în procentul minim din HG nr.153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială”, Ministerul Sănătății a trasmis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită aceste precizări unităților sanitare cu paturi aflate atât în subordinea Ministerului Sănătății, precum și în subordinea autorităților administrației publice locale de pe raza județului respectiv, referitor la „acordarea de stimulente din venituri proprii, conform prevederilor art.193 alin.(6″ 1) și art.199 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Parlamentarul liberal sucevean Angelica Fădor a prezentat, în luna aprilie, în Camera Deputaților, situația extrem de neplăcută înregistrată la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret unde, odată aplicată Legea salarizarii, tot personalul medical are de suferit pentru că nu se poate bucura de mărirea obținută prin majorarea salariilor de bază și apoi diminuată de plafonarea în procentul de 30% pe total Ordonator principal de credite, deoarece au apărut nemulțumiri în rândul celorlalte categorii profesionale dezavantajate prin tăierea sporurilor și reducerea veniturilor în medie cu aproximativ 25% pe total spital.

 

 

 

Ea arată că scăderile de salariu net sunt cuprinse între 250 de lei și 900 de lei pentru diferite categorii de salariați cum ar fi infirmieri, bucătari sau șoferi, iar medicii și asistenții medicali au câștigat efectiv la salariu, motivat de creșterea cu 30% a salariilor de bază, dar au pierdut, în medie, din sporuri între 1500 și 2500 lei.

„Nemulțumirea principală a cadrelor medicale ale Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret  este aceea că pragul de 30% pe Ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale și va determina plecarea medicilor, a asistenților medicali și a celuilalt personal medical din spital, iar din toată această situație scăpată de sub control, sa nu uităm, că pacienții vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit”, a subliniat Fădor.

Deputatul sucevean liberal și-a exprimat revolta față de situația pe care a generat-o guvernarea PSD-ALDE în spitalele din țară.

„Este revoltător modul în care reușește PSD-ALDE să bulverseze sistemul medical din România, destabilizând spitale prin învrăjbirea angajaților, punând în aplicare această Lege a salarizării care se dovedește a fi discriminatorie pentru o importantă parte a lucrătorilor din sistemul sanitar. Legile sună bine când sunt povestite în spațiul public de către reprezentanții PSD-ALDE, dar vedem că atunci când sunt puse în practică provoacă grave derapaje. Sunt curioasă cum ar gestiona doamna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, intrigile dintre angajați și cum va reuși să compenseze, aceste consistente pierderi de venituri, angajaților Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret și nu numai…”, a conchis deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.(N.B.)


Intră acum și în grupul de