Intră acum și în grupul de
Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, membru al Pro România, a reamintit, marți, la doi ani de la alegerile locale din 2016, că cei care au anunțat că vor reporni dezvoltarea județului, au promis foarte multe lucruri, dar că acum se constată că toate proiectele care mai erau în derulare acum doi ani sunt fix în stadiul în care au fost preluate.
„Fix acum 2 ani era ziua votului pentru alegerile locale la nivel de primari, consilii locale și consilii județene. Am intrat atunci în campania electorală cu un decalaj destul de mare, în pofida faptului că eram președintele în exercițiu al Consiliului Județean, din cauza celor două luni petrecute în spital în perioada februarie – aprilie. Și nici nu a fost foarte ușoară reintrarea mea în viața normală, embolia pulmonară de care suferisem nu îmi dădea posibilitatea să „funcționez” la capacitatea optimă, mai ales în condițiile în care medicii mi-au recomandat concediu medical pentru câteva luni bune”, a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.
El a rememorat și ziua în care a apărut în public după spitalizare, la începutul lunii aprilie 2016, la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului județean, ocazie cu care i-a acordat titlul de cetățean de onoare lui Raed Arafat, cel care a ajutat să se construiască o astfel de unitate, singura de altfel din țară, în afara capitalei și a menționat că, atunci, pentru el cel mai greu a fost să urce câteva trepte întrucât imobilizarea la pat i-a redus drastic capacitatea motorie și chiar și cadrul metalic pe care îl folosea nu ajuta foarte mult.
„A urmat apoi, a doua zi, semnarea contractului cu Wizz Air care a fost primul semn că Aeroportul „Ștefan cel Mare”, pe care l-am construit în perioada 2013 – 2015, este cu adevărat un aeroport internațional”, a menționat deputatul.
Fostul președinte al CJ Suceava a adăugat că apoi au urmat câteva săptămâni de campanie electorală, cu multe acuzații nefondate, cu multe atacuri mizerabile, dar și cu promisiuni din care mai de care mai năstrușnice.
„Am crezut, și aici cred că a fost una din greșelile mele, că ceea ce am realizat se vede și că nu trebuie zi de zi să repet. Am zis că cei care merg pe drumul național Suceava – Botoșani văd că cei 43 de km modernizați între octombrie 2013 și august 2014 arată impecabil, de aproape că nu credeai ca ești în România. Sau că TransRarăul pe care l-am construit în doar câteva luni, în vara lui 2014, va fi perceput ca o marcă turistică proprie a Bucovinei și că cei care urca pe acest masiv, între Valea Moldovei și Valea Bistritei, se vor bucura de un traseu montan care rivalizează cu Transfăgărășan și Transalpina, cu mențiunea că, față de celelalte două, TransRarăul urma să fie deschis tot anul pentru că deja cumpărasem toată dotarea necesară, de la un Unimog dotat cu freză, sărăriță, plug, la ATV șenilat și jeep-uri pentru munte. Un alt element important al mandatului meu a fost finalizarea Cetății de Scaun a Sucevei, pe care o preluasem la 20% în 2012 și pe care am finalizat-o în 2016, sau Muzeul de Istorie al Bucovinei, o clădire emblemă a imperiului austriac pe care am modernizat-o între 2013 și 2016. Ar mai fi multe de amintit, spitalul din Fălticeni, preluat dintre dărăpănături uitate de vremuri în 2012 și pe care l-am adus la 85% după o investiție de 330 miliarde lei vechi acordată de guvernul Ponta, strada Sucevei din Fălticeni, pentru care ne înjurau aproape toți șoferii până în 2015, încât până și Klaus Johannis, în vizita lui în județ, și-a schimbat traseul prin Gura Humorului, de rău ce era drumul. Aș putea aminti, de ce nu, de Școala 4 din Vatra Dornei, de drumul prin codru la Costâna care scurta cu 14 km un traseu către o zonă în care trăiau peste 40 mii de locuitori, de drumurile prin Valea Glodului, Podul Vlădichii, Ulma, Boroaia și multe altele care la fel se adresau unor comunități foarte mari, sau de închiderea tuturor gropilor de gunoi municipale, adevărate focare de infecție și poluare situate pe cursuri majore de apă de la Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți”, a scris Nechifor.
El a adăugat că mai sunt și 153 de proiecte PNDL de drum, apă sau canal pentru 85 de localități din cele 114, 18 proiecte POR pentru școli, cum ar fi Sala de Sport de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, campusurile de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava și din Vicovu de Sus, sau rețelele de apă și canal din principalele municipii și orașe.
„Sigur, ar mai fi și acel tronson din centura de ocolire a Sucevei care face legătura între DN 2, drumul Siretului și Rădăuțiului și DN 17 drumul Ardealului, pe care am pus-o sub circulație în 2015, fără să fi făcut o inaugurare în sensul clasic, dar și așteptat de unii, pentru simplul fapt că mi-a fost rușine de rușinea companiei naționale CNADNR care n-a fost în stare în 8 ani de zile, la acel moment, să termine decât 6 km din cei 14 ai centurii”, a menționat Nechifor.
El a precizat că toate acestea se văd, se știu, sunt parte a unei normalități la care a visat fiind președinte de Consiliu Județean timp de 4 ani, dar a subliniat că toate lucrurile de care a vorbit, alături de multe altele, nu ar fi putut să le facă dacă nu ar fi avut alături de el o echipă mare de oameni care și-au făcut datoria, care au pus suflet și care au înțeles că una dintre principalele sale îndatoriri a fost să îi facă să vină cu drag la serviciu.
„Nu aș fi reușit dacă nu îl aveam alături de mine pe Victor Ponta, primul ministru care a înțeles întotdeauna ce nevoi are județul Suceava”, a adăugat fostul președinte al CJ Suceava.
El a mai amintit că atunci a venit campania electorală, cea pentru alegerile locale și care a dat ocazia unora să promită marea cu sarea și, în final, au avut și câștig de cauză într-o oarecare măsură.
„Eu n-am vrut să fiu ca alții, în fiecare zi să vin cu mărgica în fața opiniei publice, sau să îmi pun lăudători care să îmi aducă ode cu fiecare prilej. Însă alții au zis că repornesc dezvoltarea județului, că repun Bucovina pe hartă. Oare chiar era oprit de l-au repornit? Sau mai degrabă cam toate proiectele care încă mai erau în derulare sunt fix așa cum erau în ziua în care le-am predat mandatul?! Au zis că dacă câștigă alegerile, în trei luni, avându-i și pe Cioloș și pe Klaus de-ai lor, vor termina centura Sucevei. Nu au construit nici măcar un milimetru de atunci! Și au trecut 2 ani! Au promis că duc gazul la Vatra Dornei în trei luni dacă vor câștiga alegerile. Au câștigat chiar și procesul în instanță împotriva Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și n-au construit nici măcar un milimetru! Unde sunt cele 40 de mii de locuri de muncă pe care le-au vânturat în campanie? Unde e centrul de bioinginerie Suceava – Botoșani? Unde sunt investițiile germane din parcul de la Siret? Poate cineva să îmi dea de exemplu un singur proiect realizat, sau în curs de realizare (și nu mă refer doar la hârtii) comparabil cu ce am reușit să fac eu între 2012 – 2016?”, a mai întreabat Nechifor.(N.B.)
Intră acum și în grupul de