Băișanu explică de ce a modificat legea ajutoarelor sociale: Sunt persoane care de 17 ani primesc ajutoare sociale fără să muncească, iar exemplul din familie este preluat de copii care văd că pot primi bani de la stat fără muncă


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu a explicat necesitatea aprobării legii pe care a inițiat-o prin care ajutoarele sociale vor putea fi acordate doar persoanelor care nu pot munci.

El a spus într-o conferință de presă că Legea 416/2001 privin ajutoarele sociale a intrat în vigoare în urmă cu 17 ani și oferă persoanelor în dificultate un ajutor social bănesc.

„De-a lungul timpului am observat că acele persoane care și-au depus, în urmă cu 17 ani, dosare pentru obținerea de ajutor social primesc aceste ajutoare sociale de 17 ani cu toate că legea vechea spunea că dacă refuzi de trei ori oferte de muncă pierzi acest drept”, a spus deputatul.

El consideră că s-a dovedit, nu într-un an, nu în doi,nu în trei ci în 17 ani că marea majoritate, respectiv peste 90 la sută dintre beneficiari, nu au acceptat altă alternativă, cea oferită de un angajator, astfel încât să aibă o carte de muncă, să plătească taxe și impozite și să aibă beneficii mai mari.

„Au preferat să primească aceste sume, care nu sunt mari, dar nu fac nimic pentru asta”, a declarat Băișanu.

Liderul ALDE Suceava a subliniat că persoanele care nu sunt apte de muncă vor beneficia de aceste ajutoare, dar că ținta lui sunte cei care, datorită lenei și indolenței statului, perpetuează această stare de fapt, anume: „Nu muncim și primim bani de la stat”.

El a explicat că în noua lege aflată înaintea votului final în Camera Deputaților, se prevede că refuzul unei oferte de muncă duce la pierderea ajutorului social, iar față de varianta adoptată de Senat, dosarul va putea fi repus doar după 12 luni și nu după șase luni.

„Pe piața muncii din România avem acum locuri de muncă, dar nu mai avem oameni care să muncească. Observ foarte mulți oameni care nu numai că nu vor să muncească, dar sunt și sfidători la adresa celor care muncesc sau care au muncit”, a mai declarat Băișanu.

El a mai spus că prin normele de aplicare va trebui găsită formula prin care să se stopeze să se mai poată lua adeverințe medicale de la medici cum că persoane apte de muncă ar fi bolnave.

„Foarte important pentru mine nu a fost numărul de asistați social și sumele primite ci modelul creat. Într-o familie în care cei doi soți nu muncesc și primesc bani nemunciți, copiii văd în propria familie exemplul care e simplu: nu muncim, dar avem ce mânca și avem cu ce trăi. Copiii aceștia se vor transforma în generații care vor aplica același model și care vor aplica aceeași tactică cu statul român”, a spus Băișanu.

El consideră că acești copii trebuie să înțeleagă că dacă nu muncești, nu primești.(T.B.)


Intră acum și în grupul de