Deputatul PSD Emanuel Havrici își apără amedamentul la Codul Silvic aprobat de Camera Deputaților și criticat de PNL: Nu se impun două proceduri de licitație pe SEAP, ci două proceduri de achiziție publică. Asigurarea lemnului de foc pentru populație rămâne prioritară


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici a declarat, joi, că PNL Suceava dezinformează opinia publică susținând că prin amendamentul pe care el l-a propus la Codul Silvic și pe care Camera Deputaților l-a adoptat nu va fi afectată aprovizionarea cu lemn de foc a populației întrucât aceasta rămâne o prioritate.

„Având în vedere comunicatul de presă al  PNL Suceava, prin care este dezinformată opinia publică privind modificările aduse la Codul Silvic, consider că este necesar să aduc clarificările necesare pentru ca adevărul să fie restabilit. În acest sens, vă aduc la cunoștință că pentru PSD asigurarea lemnului de foc pentru populație a fost și va rămâne o prioritate, iar lipsa acestuia de pe piață a fost provocată de guvernul Cioloș apropiat la vremea respectivă de PNL. Modificările aduse anul trecut la Codul Silvic au avut ca rezultat dublarea cantității de lemn de foc pentru populație pusă la dispoziție de către Direcția Silvică Suceava în primele luni ale acestui an”, explică Havrici într-un comunicat de presă.

El menționează că prin amendamentul propus la Codul Silvic nu se impun două proceduri de licitație pe SEAP așa cum au înțeles „din lipsă de profesionalism sau din rea voință” de cei din PNL, ci două proceduri de achiziție publică care înseamnă o licitație și o negociere sau două negocieri pentru produsele accidentale, conform art.104 lit.c din Legea 98/2016 privind Achizițiile Publice.

„Menționăm că produsele accidentale se exploatează în regim de urgență pentru a nu exista riscul infestării arborilor pe picior, motiv pentru care fac obiectul articolului de lege menționat anterior.   În acest fel volumul de masă lemnoasă pus la dispoziție pentru populație va crește întrucât lemnul de foc rezultat din produsele de igienă, accidentale și secundare va fi vândut în continuare integral la populație, dar în același timp vom debloca un volum suplimentar care va putea fi exploatat de către firmele atestate”, arată deputatul PSD.

El a subliniat că a constatat însă că îl îngrijorează lipsa de interes a PNL privind nevoie de lemn de foc a populației.

„Constat cu regret lipsa de interes a PNL-ului  privind nevoia de lemn de foc a populației și a rezolvării problemelor din sectorul forestier. Este îngrijorătoare neștiința celor care au redactat comunicatul PNL întrucât au dat dovadă de necunoaștere în ceea ce privește domeniul silvic și a legislației privind achizițiile publice”, a conchis deputatul Emanuel Havrici.

Parlamentarii liberali suceveni au răspuns, miercuri, acuzelor PSD că nu au votat legi propuse de PSD și arată că în cazul modificărilor la Codul Silvic, PSD a creat, în 2107, criza lemnului de foc, iar prin  modificările aduse Codului Silvic acesta criză nu se va rezolva, deși PSD pozează în bunul samaritean.

„Astfel, prin amendamentul adus de PSD și deputatul Emanuel Havrici, se va întârzia foarte mult exploatarea produselor accidentale, prin impunerea celor  două proceduri de licitație pe SEAP și o procedură de licitație pe picior. Lemnul se va deprecia și există riscul infestării arborilor pe picior, în așa fel încât lemnul la populație tot nu va ajunge”, se mai arată în comunicat.

Parlamentarii liberali argumentează că și fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor , Doina Pană, inițiatoarea Legii 55, privind Codul Silvic, a solicitat, în plenul Parlamentului să nu fie votată legea, tocmai „din cauza aberațiilor” care au fost introduse în cuprinsul legii de comisia din care face parte deputatul Havrici.

„Doina Pană a votat împotriva proiectului de lege, arătând că, prin modificările aduse, rolul social al pădurii, de ajutorare a oamenilor cu lemn de foc, este total neglijat. Soluția ar fi fost că legea să fie în acord cu necesitățile comunităților locale și industria masei lemnoase autohtone locale. Fiecare ocol silvic să stabilescă, împreună cu primăria, de comun acord, cantitatea de lemn posibilă de exploatat, atât pentru operatorii economici, cât și pentru populație”, susțin parlamentarii liberali suceveni.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de