Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băișanu a dorit să afle rețetele folosite în preparate din carne și lapte înainte de 1989 considerând că acum industria alimentară produce „bombe cu ceas”. Ministrul Agriculturii, Petre Daea: După aderarea la UE multe standarde naționale originale române au fost anulate


Intră acum și în grupul de

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a răspuns deputatului ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, că în ceea ce privește standardele românești folosite înainte de 1989 în industria alimentară, o mare parte au fost anulate după aderarea României la Uniunea Europeană.

Deputatul sucevean a cerut ministrului să facă publice standardele folosite înaintre de 1989 în industria alimentară din România în condițiile în care, în prezent, consideră că sunt comercializate în mare parte „falsuri”.

„Suntem expuși zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur. Părinții cumpără produse alimentare pentru sandwichurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt “slabe”, deci de “regim”, fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi, toți, le mâncăm pentru că sunt “bune”. Ele nu sunt altceva decât bombe cu ceas”, susține Băișanu.

El subliniază că, practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condiment natural, s-a ajuns la cu totul altceva.

Potrivit acestuia, mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază, contrar realității, puțină carne, multă proteină vegetală din soia și gelatină din șorici.

„Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri pentru a-i creaște volumul și greutatea. Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredinetele corecte. Pentru a lua decizia corectă de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora, aceștia așteptându-se ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului”, a menționat Băișanu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi răspunde deputatului Alexandru Băișanu că activitatea de standardizare în România, conform art. 9 di n Legea nr. 163/2015 privind standardizarea națională, se realizează  de Asociația  de  Standardizare  din  România  –  ASRO, care este organismul național de standardizare recunoscut prin  hotărâre  a  Guvernului ,  notificat Comisiei Europene,  care  a  publicat  în  Jurnalul  Oficial  al   Uniunii  Europene recunoașterea organismului.

Potrivit acestuia, ASRO a fost înființată în anul 1998, ca asociație nonprofit, prin  preluarea patrimoniului lnstitutului Român de Standardizare și al Centrului Național de Formare și Management pentru  Asigurarea Calității.

„Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană și a participării ASRO la activitatea de standardizare  europeană,  ca  membru cu drepturi depline   la CEN  – Comitetul European de standardizare  din  2006,   multe standarde  naționale originale  române  au fost  anulate ca  fiind conflictuale  cu cele europene”, se arată în răspuns.

Mai mult, ministrul susține că potrivit legii, „standardele române, sunt considerate documentații științifice în sensul Legii nr . 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, și sunt protejate prin drepturi de autor , reproducerea integrală sau parțială și difuzarea standardelor  române, europene și internaționale și a documentelor de standardizare europeanii și internațională se admit numai dacă există în prealabil acordul scris al organismului național de standardizare”.

Ministrul menționează că ASRO elaborează și implementează programul de standardizare național și deține o parte din colecția de standarde/stasuri elaborate și utilizate până în  anul 1989 motiv pentru care îi sugerează deputatului să se adreseze acestei asociații.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de