Legea Băișanu prin care cei care sunt apți de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a intrat în vigoare. Băișanu: România are locuri de muncă, dar nu mai are oameni care să muncească


Intră acum și în grupul de

Propunerea legislativă a deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băișanu referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat care prevede că persoanele apte de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a intrat în vigoare.

Legea 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a intrat în vigoare luni după ce s-a scurs termenul de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Inițiatorul legii, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat pentru News Bucovina că prin această lege, toți cei care sunt asistați social și sunt sănătoși și refuză un loc de muncă nu vor mai primi, sub nicio formă acest ajutor social, ci îl vor pierde și vor putea depune un nou dosar pe aistență socială după un an.

 

„Asta înseamnă că cei pe care i-am văzut apți de  muncă, capabili de muncă, primesc un ajutor substanțial, pariul cu munca.A venit momentul ca în România fiecare cetățean să aibă venituri în funcție de munca pe care o depune”, a spus Băișanu.

El a subliniat că legea nu se referă la persoane cu nevoi speciale care trebuie ajutate în continuare.

„Ceilalți trebuie trimiși la muncă pentru că România are locuri de muncă, dar nu mai are oameni care să muncească”, a spus Băișanu.

 

Deputatul a menționat că aceste persoane pot munci și sezonier.

Potrivit lui Băișanu, circa 270.000 de persoane primesc ajutor social acum, dar cel mai periculos este modelul pe care îl oferă adulții cu ajutor social pentru copiii lor, aceștia văzând că se pot obține bani de la stat și fără muncă.

Deputatul sucevean a declarat că și Guvernul a venit un un proiect de ordonanță prin care angajatorii sunt subvenționați cu 500 de euro, lunar, pentru fiecare șomer angajat.

 

Potrivit acestei legi, refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

Astfel, pentru sumele acordate ca ajutor social, toate persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

 

Prin această lege persoanele care se dovedesc a munci fără formă legală, își pierd dreptul de a primi ajutor social.

 

Mai mult, legea prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de  agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.

Tot această lege stabilește că „pentru  menținerea dreptului  la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin 6 luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care  le  dețin în proprietate”.(T.B.)


Intră acum și în grupul de