Ioan Bălan, în Parlament, către ministrul pentru mediul de afaceri: Din cauza guvernării dezastruoase antreprenori români din regiunea nord est și-au închis afacerile sau și le-au relocat în zone cu infrastructură modernă. Numiți un singur investitor străin care a deschis în Moldova și Bucovina o afacere importantă ca urmare a acțiunilor și negocierilor directe ale Guvernului.


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut, miercuri, în Parlament, ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, explicații privind investiții străine directe atrase în regiunea nord-est, arătând că dacă niciun mare investitor străin nu a deschis o afacere, în schimb, din cauza guvernării dezastruoase, în ultimii doi ani, antreprenori români au închis sau și-au relocat afacerile în zone cu infrastructură modernă.

„Majoritatea regiunilor de dezvoltare din România au beneficiat de avantajele competitive ale locării unor investiții străine importante, care au generat zeci de mii de locuri de muncă bine plătite, atât direct, cât și pe orizontală și au produs venituri suplimentare la bugetele administrației publice locale. Renault la Pitești, Ford la Craiova, Daimler la Sebeș și lista poate continua, reprezintă numai câteva exemple de investiții străine directe, care au generat dezvoltarea zonelor în care s-au localizat”, a arătat deputatul Ioan Bălan.

El îi amintele ministrului că predecesorii acestuia la acest portofoliu au promis constant că în Regiunea Moldovei și a Bucovinei se vor instala investitori europeni sau americani de mari dimensiuni, care vor genera o explozie a Produsului Intern Brut local.

„Vrând să dea o notă de confidențialitate, foștii miniștri ai mediului de afaceri s-au prefăcut că nu pot da mai multe detalii despre investiții, căci până nu se încheie negocierile, nu se poate face public niciun detaliu. Evident că toate au fost doar minciuni bine șlefuite, iar investițiile industriale în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene nu au apărut nici până astăzi”, menționează deputatul sucevean.

Ioan Bălan spune că spre deosebire de foștii miniștri, actualul ministru nici nu a promis nimic și nici nu a demarat vreun proces concret, în acest sens.

„Mai mult decât atât, din cauza modului defectuos de guvernare, în ultimii doi ani chiar și investitorii români au avut de suferit, unii închizând afacerile, iar alții relocându-le către zone cu infrastructură modernă de transport și comunicații”, a arătat deputatul liberal.

Ținând cont de angajamentele asumate de PSD și ALDE în programul de guvernare, prin care s-a promis românilor din Moldova politici de reindustrializarea a zonei și de atragere a unor investiții strategice de mari dimensiuni, Ioan Bălan cere ministrului să precizeze numele unui singur investitor străin de mari dimensiuni care s-a instalat în Regiunea de Nord-Est a României, în ultimii doi ani, ca urmare a acțiunilor și negocierilor directe ale Guvernului și care a generat minimum 500 de locuri de muncă și investiții reale de cel puțin 50 mil. de euro.

Ioan Bălan mai cere ca, în baza obiectivelor asumate prin programul de guvernare, ministrul să precizeze ce măsuri întreprinde în următorul an pentru ”reindustrializarea” Moldovei și Bucovinei, în condițiile în care este provincia istorică cu cea mai slabă dezvoltare industrială din țară și cu cel mai mic PIB/locuitor.

„Vă solicit să precizați cu câți investitori străini de mari dimensiuni vă aflați în discuții directe pentru a demara investiții industriale de mari dimensiuni în Regiunea de Nord-Est și care este stadiul negocierilor. Vă solicit să oferiți măcar numele unui singur investitor de mari dimensiuni, care va investi masiv în această regiune, în următoarele 6-12 luni”, a mai cerut deputatul sucevean. (T.B.)


Intră acum și în grupul de