Ioan Bălan, în Parlament, explică cum Guvernul a blocat multe investiții din cauza OUG 114/2018 și pune în dificultate firme de construcții: S-au acordat contracte la un anumit nivel a prețurilor pentru materiale de construcții și la un alt nivel al costurilor cu forța de muncă, iar astăzi nu există o bază legală clară pentru a modifica aceste costuri


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a sesizat, miercuri, printr-o declarație politică că efectul OUG 114/2018 emisă de Guvern la sfârșitul anului trecut a dus la blocarea multor investiții pentru că aceasta introduce noi nivele de salarizare pentru firmele de construcții fără însă să precizeze cum vor putea fi modificate, ceea ce înseamnă că firmele care au contractele semnate vor lucra în pierdere.

Deputatul sucevean arată că prin Ordonanța nr.114/2018, Guvernul a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2019 salariul minim brut din sectorul construcțiilor să fie mai mare decât pentru alte sectoare de activitate, adică de 3.000 de lei, față de 2.080 de lei cât este pentru celelalte domenii.

„Chiar dacă s-a urmărit să creeze o mai mare atractivitate pentru lucrătorii din acest sector și pentru reducerea deficitului de forță de muncă, Guvernul a uitat complet că această măsură va creea mari dificultăți pentru lucrările de investiții aflate în derulare. Ordonanța nu a prevăzut nicio măsură tranzitorie sau vreo cale de urmat pentru constructori sau pentru administrațiile publice locale care au încheiat deja contracte în anii 2016-2018, la costuri estimate pe un alt nivel al salariilor, adică atunci când salariul minim era de 1.050 de lei, de 1.250 de lei sau 1.450 de lei”, a spus Bălan.

Liderul liberal a explicat că după majorarea salariului minim din construcții la 3.000 de lei, cele mai multe investiții sunt în impas, pentru că nici autoritățile publice contractante – primării, consilii județene sau beneficiari de fonduri europene – și nici firmele de construcții nu știu ce să facă pentru a acoperi aceste costuri suplimentare.

„Este cu totul neclar dacă se modifică sau nu contractele, dacă rămân la același nivel sau Guvernul suplimentează valoarea lor. Mai pe românește, s-au acordat contracte la un anumit nivel a prețurilor pentru materiale de construcții și la un alt nivel al costurilor cu forța de muncă, iar astăzi nu există o bază legală clară pentru a modifica aceste costuri. Nimeni nu știe cine și cum va acoperi creștere salariului minim din construcții. Așadar, o altă măsură implementară pe repede înainte, fără să se ia în calcul toate consecințele pe care le generează și fără să se prevadă clar ce trebuie să facă autoritățile publice”, a spus Bălan.

În aceste condiții, deputatul sucevean a cerut  Ministerului Finanțelor Publice, autorul principal al Ordonanței nr.114/2018, să adopte o bază legală foarte clară pentru implementarea salariului minim de 3.000 de lei pentru contractele aflate în derulare, fie că sunt finanțate de la buget, fie că sunt susținute din fonduri europene nerambursabile.

El cere MFP să emită instrucțiuni către administrația locală și beneficiarii de fonduri europene, pentru ca toți să știe și să poată implementa noile măsuri.

„ Până la adoptarea acestor noi reglementări, toate lucrările bat pasul pe loc, pentru nimeni nu știe cum să acopere noile costuri și cum să facă ca să respecte legea”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de