Senatorul Orest Onofrei îi dă idei lui Mircea Geoană


Intră acum și în grupul de

Secretarul Senatului României, PD-L-istul Orest Onofrei, care este senator de Suceava, consideră că ceea ce partenerii de coaliţie numesc „schimbarea dramatică” a modului de funcţionare a Parlamentului trebuie să înceapă cu seriozitatea parlamentarilor în actuala structură şi continuată cu determinarea clasei politice pentru modificarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului.

Parlamentarul sucevean a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că se simte „onorat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a preluat ideea sa” că trebuie începută reforma Parlamentului, cu modificarea atribuţiilor celor două Camere, arătând că „reforma dramatică” invocată de preşedintele PSD depinde „de seriozitatea cu care noi, parlamentarii, ne implicăm”.

„Prima măsură dramatică ar fi ca preşedintele Mircea Geoană să-şi trimită colegii la şedinţe”, a explicat ironic Orest Onofrei, care a mai spus că Senatul nu a putut lucra miercuri, săptămâna trecută, din cauza lipsei cvorumului, parlamentarii PSD având o şedinţă politică, iar cei ai PNL, invocând unele chestiuni procedurale, au părăsit sala pentru a pregăti Congresul partidului. „Modificarea dramatică a sistemului de funcţionare a Parlamentului trebuie să reprezinte ca în actuala structură să fim serioşi cu noi înşine şi apoi să determinăm clasa politică să modifice atribuţiile celor două Camere”, a mai spus senatorul Onofrei. El consideră că în cazul Camerei Deputaţilor, care are o încărcătură politică „mai consistentă”, atribuţia trebuie să fie de legiferare, iar parlamentarii ar trebui desemnaţi în urma votului pe listă.

Onofrei susţine că Senatul ar trebui să reprezinte interesele teritoriului, membrii acestei Camere urmând să fie aleşi prin vot uninominal, dar că totodată va trebui instituită şi funcţia de senator de drept.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a susţinut, în şedinţa Biroului Permanent al acestei Camere, necesitatea modificării “dramatice” a modului de funcţionare a Parlamentului şi a Regulamentului acestui for legislativ. Liderul PSD a spus că foarte posibila şi apropiata adoptare a Tratatului de la Lisabona va face să existe un “rol explicit” în plan european cu privire la relaţia între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Parlamentele naţionale. În opinia preşedintelui Senatului, acest lucru va conduce în mod obligatoriu la o reevaluare a eşafodajului esenţial privind modul în care funcţionează Parlamentul României. PD-L a mizat puternic în campania electorală pe faptul că după ce va câştiga alegerile va cere dizolvarea Senatului.


Intră acum și în grupul de