Luhan avertizează autorităţile locale să urgenteze procedurile de realizare a gropilor de gunoi ecologice


Intră acum și în grupul de

Aproape trei sferturi dintre gropile de gunoi care există în acest moment în ţară ar trebui închise până la jumătatea lunii iulie 2009. ”În momentul de faţă în România există doar 23 de gropi ecologice. România mai are 2.297 de depozite de deşeuri neconforme, din care 68 sunt municipale, iar restul comunale”, a declarat Petru Luhan.

El a arătat că până la deschiderea gropilor ecologice, localităţile cu gropi neecologice ar putea să-şi rezolve problemele prin colectarea selectiv gunoiul, prin intermediul firmelor care de ocupă cu ridicarea acestuia. “Autorităţile locale trebuie să fie foarte atente şi să urgenteze procedurile de realizare a gropilor de gunoi la standarde europene. Lipsa gropilor ecologice nu duce doar la distrugerea mediul, dar ne va şi costa. Statul Român ar putea fi penalizat, începând din 2010, de către Uniunea Europeana cu 200.000 euro pe zi”, a explicat europarlamentarul sucevean.

Potrivit acestuia, în cazul în care gropile de gunoi neecologice nu vor fi închise până la 16 iulie, în conformitate cu obligaţiile asumate de ţara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, riscăm declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru deşeuri.

Europarlamentarul Petru Luhan consideră că România ar trebui să urmeze exemplul altor state europene precum Polonia şi Irlanda, care au reuşit să scape fără să plătească amenzi pentru că s-au conformat cerinţelor pe durata derulării procedurii de infringement. ”În acest sens trebuie să accesăm cât mai eficient fondurile repartizate în vederea rezolvării problemei gropilor de gunoi. Instrumentele financiare de care dispun administraţiile locale care trebuie să închidă gropile de gunoi şi să realizeze depozite ecologice, sunt fondurile bugetare alocate acestui sector sau finanţarea europeană prin intermediul Programului Operaţional Sectorial de Mediu – în valoare de 1,1 miliarde euro care poate fi primită până în 2013.

Birocraţia de la Ministerul Mediului este un factor determinant în îngreunarea accesării acestor fonduri. Consider că trebuie luate o serie de măsuri de simplificare a procedurilor întocmirii unui proiect cum ar fi, eliminarea acelor acorduri şi studii pentru avizarea proiectelor, până la declararea ca eligibile a proiectelor ”, a conchis Petru Luhan.


Intră acum și în grupul de