Alexandru Băișanu, la audierea lui Bogdan Gheorghiu: Sper ca Ziua lui Eminescu să nu o promovați cu Guță și Florin Salam. Beethoven nu poate fi interpretat la muzicuță


Intră acum și în grupul de

Deputatul de Suceava Alexandru Băișanu i-a atras, marți atenția ministrului Culturii demis Bogdan Gheorghiu la audierea pentru a fi avizat ministru în noul guvern format de Ludovic Orban că speră ca la Ziua lui Mihai Eminescu să nu propună ca ambasador al poetului pe Guță, Florin Salam sau Adrian Copilul Minune pe aceeași logică, de vizualizări pe canalul Youtube, pe care a avut-o în cazul sculptorului Constantin Brâncuși când a desemnat-o pe Irina Rimes drept ambasador onorific al zilei acestui artist de geniu.

La începutul audierii, Băișanu i-a transmis ministrului demis și desemnat Bogdan Gheorghiu să stea liniștit că nu va spune tot ce știe despre el ca să nu-i sară inima din loc.

Am venit să vorbim despre cultură și lucrul ăsta îl pot face printr-o maieutică socratică, printr-o comparație și o explicație dihotomică care să scoată în evidență unde am fost și unde am ajuns”, a spus Băișanu.

El a enumerat mai multe nume de oameni de cultură și de stat care au fost miniștri ai Culturii, între care C.A Rossetti,  Dimitrie A. Sturdza, Titu Maiorescu, Petru Poni, Spiru Haret și l-a întrebat pe Gheorghiu cum se simte că în acest fotoliu pe care el îl ocupă au stat mari valori.

Totodată, Băișanu i-a spus că speră ca de Ziua lui Mihai Eminescu să nu ajungă ambasadori onorifici Florin Salam, Nicolae Guță sau Adrian Copilul Minune așa cum Bogdan Gheorghiu a ales-o pe cântăreața Irina Rimes în calitate de ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020.

Gheorghiu a precizat că a ales-o pe Irina Rimes pentru că este un artist celebru ale cărui piese au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube și a fost introdusă de revista Forbes în topul celor mai de succes tineri.

Deputatul Alexandru Băișanu a spus că îi transmite ministrului demis/desemnat Bogdan Gheorghiu ceea ce a spus un scriitor român: „Beethoven nu poate fi cântat la muzicuță”.

Totodată, Băișanu l-a întrebat pe Gheorghiu dacă își asumă ca statul român să piardă 4,3 miliarde de euro pentru că ministrul Culturii, în ultima zi de mandat, a cerut introducerea Roșia Montană în UNESCO.

El a explicat că firma care urma să exploateze aurul de acolo a dat în judecată statul român că nu poate exploata și că în condițiile în care Roșia Montană devine sit UNESCO firma are argumente să arate că din această cauză și-a pierdut dreptul de exploatare, iar statul român riscă să piardă procesul.

Băișanu, membru în comisia UNESCO a reamintit că delegația română a solicitat să fie scoasă Roșia Montană de pe lista de propuneri pentru situri UNESCO  până când procesul va fi finalizat.

Bogdan Gheorghiu a primit marți aviz negativ cu 13 la 9 voturi.


Intră acum și în grupul de