Nechifor: Situația celor peste 300.000 de persoane care au fost amendate neconstituțional pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare este încă incertă.Pro România vine cu soluția legală pentru a evita o practică neunitara și evitarea aglomerării instanțelor


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele național al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a anunțat, joi, că Pro România vine cu o soluție legală pentru ca românii care au fost amendați neconstituțional în perioada stării de urgență care va reglementa.

Nechifor a spus că amenzile date pentru nerespectarea regulilor din situația de urgență generată de pandemie sunt ilegale, așa cum s-a pronunțat Curtea Constituțională a României.

„Lucrurile nu sunt încă tranșate, iar situația celor peste 300.000 de persoane care au fost amendate pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare, este încă incertă”, a arătat deputatul sucevean.

El a explicat că sunt două situații posibile, respectiv cei care au ales să plătească deja sumele din amenzi, de multe ori valoarea fiind de mii de lei, dar beneficiind de reducerea legală, iar, pe de altă parte, sunt cei care n-au plătit, pentru că fie au considerat că nu e drept sau poate, în multe situații, pentru faptul că pur și simplu nu au avut cu ce.

„Între a alege să pui pâine pe masa copiilor, să îți cumperi medicamente esențiale și să plătești amenda chiar e de înțeles. Ceea ce nu putem spune despre statul român care a ales un nivel uriaș al amenzii, raportat la puterea de cumparare”, a adăugat Nechifor.

El a anunțat că pentru a evita o practică neunitara și pentru a evita aglomerarea instanțelor este obligatoriu creearea unui cadru legal general valabil care să reglementeze foarte simplu ce trebuie facut și cum să își recupereze oamenii sumele de bani și că de aceea Pro România depune un proiect de lege în acest sens și speră pe susținerea politică a tuturor în Parlament.

Nechifor s-a întrebat însă ce ce întâmplă cu costurile din spatele acestor amenzi și a estimat că acestea se ridică la circa 300.000 de euro.

„Dacă facem un calcul simplu, de la formulare, procesare date, timp consumat de polițist, jandarm etc, costuri de informare publică, comisioane bancare, putem să ne gândim că măcar un euro s-a cheltuit pentru fiecare proces verbal. Așadar, cine plătește 300.000 Euro pentru hapsâneala unora din statul roman care s-au pus pe jecmănit bietul cetățean, la cel mai dificil moment din viața noastră ca societate”, s-a întrebat Nechifor care a menționat că nu se referă la situațiile clare care au pus în pericol sănătatea publică.


Intră acum și în grupul de