Senatorul Titus Corlatean, preocupat de semnarea Acordului romano-moldovean privind micul trafic la frontiera (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prezent vineri la Suceava, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, senatorul PSD Titus Corlăţeanu, a declarat, că a abordat în cadrul discuţiilor purtate joi la Chişinău cu omologul său din Parlamentul Republicii Moldova, Igor Corman, cu ministrul de Externe, Iurie Leancă şi cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, dar şi cu membri ai Partidului Democrat, tema Acordului bilateral româno-moldovean privind micul trafic la frontieră.

Potrivit lui Corlăţean, acest acord care va permite cetăţenilor ce trăiesc de o parte şi de alta a Prutului într-o zonă de 30 până la maxim 50 de kilometri distanţă de frontieră să circule liber, fără viză, a fost parafat la nivel tehnic, dar necesită un aviz prealabil din partea Comisiei Europene.

„Prezenţa mea la Chişinău a fost determinată de faptul că trebuie definitivate rapid o serie de aspecte tehnice legate de harta pe care autorităţile moldovene trebuie să o definitiveze astfel încât să nu depăşească propunerea lor chiar cu jumătate de kilometru faţă de acea bandă de maximum 50 de kilometri. Altfel, există riscul ca avizul conform de la Comisia Europeană să întârzie multă vreme pentru lămuriri suplimentare”, a spus Corlăţean. El a arătat că se încearcă semnarea, în cursul lunii noiembrie, a acestui Acord bilateral după care urmează procedurile de ratificare.

Senatorul PSD a mai spus că a discutat şi tema consulatelor, iar din delegaţia română a făcut parte şi primarul Iaşului, Gheorghe Nechita, care şi-a exprimat întregul sprijin în vederea înfiinţării unui consulat al Republicii Moldova la Iaşi. El a arătat că în două săptămâni o delegaţie a MAE moldovean va merge la Iaşi pentru a identifica un spaţiu şi pentru ca Primăria să găsească toate formele de sprijin. Potrivit lui Corlăţean, în ceea ce priveşte cele două consulate româneşti de la Bălţi şi Cahul, s-a semnat decretul de înfiinţare şi săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate de Guvern organigrama şi alocarea resurselor. „Cel puţin noi, de la Parlament, vom face presiuni pentru ca săptămâna viitoare să fie adoptată această hotărâre astfel încât cetăţenii români şi moldoveni să beneficieze de asistenţa consulară de care au nevoie”, a spus Corlăţean.


Intră acum și în grupul de