Senatorul PNL Daniel Cadariu: În disperarea de a se „realege” Nistor Tatar se joacă cu viitorul Rădăuțiului. El vinde iluzii rădăuțenilor care vor pierde dintr-un foc 45 de milioane de euro alocate de UE pentru modernizare a serviciilor de apă-canalizare.


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava Daniel Constantin Cadariu a declarat, vineri seara, că primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tatar, riscă viitorul municipiului și că încearcă să obțină un nou mandat de primar printr-un joc periculos în care va face ca rădăuțenii să fie piardă dintr-un foc 45 de milioane de euro alocați de Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare.

Vă prezentăm integral declarația de presă a senatorului PNL Daniel Constantin Cadariu:

„Începutul sfârșitului pentru „stăpânul” municipiului Rădăuți,  primarul Nistor Tătar

Și spun „stăpânul” sau „ayatollahul” acestei localități prin prisma faptului că de peste 20 de ani „risipește” banii rădăuțenilor fie din postura de director al SC Servicii Comunale SA, fie din cea de primar în ultimii 4 ani.

Pe de altă parte sunt convins că asistăm în aceste zile la începutul sfârșitului pentru domnia sa în a ocupa funcții publice din care să se joace după bunul plac cu destinele zecilor de mii de rădăuțeni.

Cum altfel poate fi interpretată intenția acestuia de a declanșa un referendum local pentru ca municipiul Rădăuți să părăsească Asociația Județeană de Apă Canal?

Cu ce costuri financiare pentru localitate?

Aproximativ 45 de milioane de euro:

26 de milioane de euro, bani europeni alocați din Programul Operațional de Mediu în  exercițiul financiar 2006-2013, cu care a fost reabilitată și extinsă rețeaua de apa-canal, au fost modernizate captările de apă și a fost construită stația de epurare.

Iar odată cu o eventuală renunțare a Rădăuțiului la statutul de membru AJAC banii europeni folosiți vor trebui renunțați din bugetul local, care este și așa insuficient pentru nevoile locale.

Alți 19 milioane de euro, deasemenea bani europeni, ce urmează să fie alocați în mod GRATUIT din Programul Operațional pentru Infrastructura Mare din actualul exercițiu financiar 2014-2020, cu ajutorul cărora municipiul ar putea să ajungă la un grad de conectare a populației la serviciile de apă și canalizare de peste 90%.

Care ar fi scopul real al unui astfel de referendum?

Încercarea disperată a domnului Tătar de a se „realege” în funcția de primar pe data de 27 septembrie.

Cum? Evident prin manipulare, tehnica electorală atât de dragă a celor de la PSD și a „încă” primarului Nistor Tătar.

Pentru că, dragi bucovineni din Rădăuți, un astfel de pas nu va aduce niciun câștig urbei.

Banii, 45 de milioane de euro, vor trebui returnați o parte și nu vor mai putea fi accesați cealaltă parte, indiferent de poveștile pe care încearcă să le „vândă” în campanie electorală actualul primar.

Este doar o himeră a acestuia,  care simte că îi fuge pământul de sub picioare și „funcția” din titulatură.

Pentru a argumenta, o dată în plus, că această încercarea a primarului Nistor Tătar de inducere în eroare a propriilor concetățeni, este o adevărată „crimă financiară cu premeditare” la adresa bugetului local al Municipiului Rădăuți, vă amintesc 2 lucruri.

În perioada de preaderare a României la UE, până în anul 2007 Rădăuțiul nu a putut accesa fonduri UE, prin Programul SAMTID, pentru serviciile de apă-canal și a rămas la un grad de conectare de sub 40%.

Vinovat principal: directorul SC Servicii Comunale SA de la acea vreme, pe numele său Nistor Tătar, care nu a vrut să cedeze operarea serviciilor respective către operatorul general județean. Cedare care era condiție obligatoriu de îndeplinit pentru ca municipiul să primească bani europeni GRATUIȚI.

În perioada 2008-2012, în care eram vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și gestionam proiectul european de alimentare cu apă și canalizare în valoare de 100 de milioane de euro, municipiul Rădăuți trebuia să primească sumă de 26 de milioane de euro pentru investițiile amintite anterior.

Și a fost la doar un pas de a pierde acești bani, iar 50% dintre rădăuțeni puteau rămâne fără apă curentă sau fără canalizare.

Oponentul principal: directorul SC Servicii Comunale SA, același  Nistor Tătar, care nu dorea sub nicio formă să cedeze operarea serviciilor publice respective către ACET. Cedare, care era condiție obligatoriu de îndeplinit pentru ca municipiul să primească 26 de milioane de euro,  bani europeni GRATUIȚI.

Întrebare: de câți ani și de câte bugete ar fi avut nevoie Rădăuțiul pentru a obține o astfel de sumă de bani?

A fost nevoie la vremea respectivă de 4-5 ședințe de Consiliu Local, de participarea mea sau a Președintelui Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe FLUTUR, pentru a-i convinge pe consilierii locali să accepte finanțarea.

Stimați cetățeni din Rădăuți,  acesta este adevărul istoric și faptele reale ce au legătură cu serviciile de alimentare cu apă și canalizare din localitatea dumneavoastră.

Nu aveți niciun motiv să cădeți în „capcana referendumului” întinsă dumneavoastră de către actualul primar.

Decât să încerce „manipulări ieftine ” domnul Nistor Tătar ar trebui mai curând să dea răspuns întrebărilor  puse de către cetățeni și să le explice acestora de ce multe dintre lucrurile așteptate și promise nu sunt înfăptuite încă după un mandat de primar.

Iată doar câteva dintre acestea, puse la dispoziția noastră de către rădăuțeni:

1. Lipsa de investiții din fonduri extrabugetare.

(un singur PNDL obținut și acela nefinalizat deoarece Școala 6 Obor stagnează, iar Grădinița Prichindelul este începută de 2 ani de zile și este nefinalizată).  

2. Asfaltări doar din fonduri proprii din bugetul local multianual, în loc să fie accesate fonduri europene nerambursabile.

3. Exercitarea unei administrații opace; obținerea unor avize sau documentații  este o adevărată aventură.

Pentru toată lumea este clar că ce vedem acum este începutul sfârșitului pentru „stăpânul” municipiului Rădăuți,  primarul Nistor Tătar”


Intră acum și în grupul de