Deputatul PNL Ioan Bălan solicită ministrului Dezvoltării să anunțe când începe programul de investiții alternative rețelelor convenționale de canalizare mai ales că multe localități sucevene și-ar dori să obțină o asemenea finanțare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, să anunțe când va începe programul de realizare a investiților alternative rețelelor convenționale de canalizare mai ales că multe localități din județul Suceava ar intenționa să depună proiecte în acest sens.

El a arătat că în data de  4 iunie 2020, ministrul a promovat o ordonanță de urgență pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Nationale de Investitii „C.N.I.” – S.A., în vederea diversificării proiectelor realizate din fonduri europene nerambursabile disponibile în actualul cadru de programare bugetară 2014-2020, precum și din următorul buget european 2021-2027.

Potrivit deputatului, una dintre componentele investiționale avute în vedere prin această modificare legislativă vizează realizarea de „Fose septice, stații de microepurare și sisteme de alimentare cu apă”, în special pentru mediul rural din zonele puțin populate sau montane, acolo unde rețelele convenționale de utilități sunt foarte greu realizabile.

Ținând cont de specificul geografic al județului Suceava, în care multe unități administrativ-teritoriale ar putea să beneficieze de această linie de finanțare, Ioan Bălan a cerut ministrului să spună când anticipează că primăriile din mediul rural, în calitate de beneficiari, vor putea să depună documentațiile necesare în vederea realizării de fose septice și micro-stații de epurare sau micro-sisteme de alimentare cu apă potabilă.

„Care va fi bugetul total al acestui program și care vor fi condițiile minime de eligibilitate pentru beneficiari”, a întrebat Bălan.

Totodată, parlamentarul sucevean vrea să afle, având în vedere faptul că e vorba despre proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, care impun o anumită cotă de cofinanțare din partea beneficiarilor, care este procentul din valoarea proiectului pentru cofinanțare.


Intră acum și în grupul de