PSD Suceava a dat liber la vot pentru delegatii la Congresul din 20 februarie (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava nu a luat nici un fel de decizie cu privire la susţinerea pe care delegaţii de la Suceava o vor arată către unul dintre cei patru candidaţi la funcţia de preedinte al partidului la Congresul ce va avea loc la Bucureşti în data de 20 februarie. Delegaţii organizaţiei PSD Suceava la Congres vor vota după cum le dictează conştiinţa, aceştia neavând un mandat impus de Conferinţa judeţeană care a avut loc vineri după-amiaza la Dom Polski.

Singura persoană care şi-a spus deschis ataşamentul faţă de actualul lider Mircea Geoană a fost însuşi preşedintele organizaţiei judeţene, senatorul Gavril Mîrza care l-a asigurat pe Mircea Geoană că îi va acorda votul său.

La Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Suceava au participat peste 300 de persoane care au discutat preţ de mai bine de trei ceasuri de cum ar trebui să arate viitorul statut şi au atacat din toate poziţiile guvernarea PDL şi modul în care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi echipa sa de consilieri judeţeni au înţeles să împartă sumele de echilibrare a bugetelor loalităţilor din judeţ. La Conferinţă a sosit şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a ajuns cu o întârziere de două ore şi 35 de minute, el cerându-şi scuze membrilor organizaţiei atât pentru întârziere cât şi pentru faptul că i-a dezamăgit pentru că nu a câştigat alegerile prezidenţiale.

Mircea Geoană le-a spus membrilor PSD Suceava din sală că nu crede în soluţia de întoarcere „spre nostalgia trecutului”, adăugând că situaţia actuală a PSD este mult diferită de cea din 2005 după pierderea alegerilor prezidenţiale. El a arătat că dacă în 2005 PSD scăzuse în încrederea populaţiei undeva la 16 %, în mmomentul de faţă, potrivit unor sondaje, PSD se bucură de o susţinere de peste 30 %. „Mulţi români nu au pierdut speranţa în noi”, a expplicat liderul PSD avertizându-i pe cei prezenţi că urmează „o degradare accelerată a puterii portocalii” în perioada care va veni.

Preşedintele PSD a recunoscut că a tolerat prea multe lucruri în partid şi că pentru unitatea PSD a acceptat să-şi calce pe mândrie sau chiar să i se dea la picioare. „Dorinţa mea de a fi toată lumea mulţumită a fost văzută ca o lipsă de autoritate”, a mai spus Geoană care a mai arătat că nu a fost susţinut de toţi membrii partidului de la început în campania pentru alegerile prezidenţiale, „fiind sprijinit cu pipeta” şi că în campania electorală unii îşi făceau turneu de lansare de cărţi, iar alţii se pregăteau să formeze echipa de conducere în partid, referirea fiind directă la Adrian Năstase.

„Nu e normal ca unii care stăteau pe tuşă să spună acum cât de mult a greşit Geoană”, a mai spus liderul PSD. El a promis că dacă va fi reales preşedinte al PSD va fi mult mai ferm şi mai autoritar, dar profund ataşat de valorile democraţiei şi de oamenii din partid. El a respins însă orice idee privind posibilitatea „fracturării PSD după Congres” şi crede doar că rezultatul Congresului ar putea fi folosit drept pretext de unii membri de partid pentru a părăsi formaţiunea. „Multă lume ameninţă cu fracturarea partidului. Cine să-l fractureze, eu? E alt lider interesat să fractureze? Nu cred aşa ceva. Dar ca cineva să folosească pretextul Congresului ca să plece la alt partid, asta e cu totul altceva”, a precizat liderul PSD.

Geoană i-a lucrat „la psihic” pe membrii din sală

Preşedintele PSD le-a mai spus membrilor PSD Suceava că nu a venit în Conferinţa judeţeană pentru a le spune acestora că are nevoie de susţinere la Congres. „Simt sala, sunt geambaş bătrân. Nu am venit să vă spun să mă susţineţi la Congres”, a declarat Geoană, care în momentul în care a intrat în sală şi i s-a urat bun venit nu prea a fost aplaudat de cei prezenţi. El le-a spus însă membrilor PSD Suceava că a fost alături de organizaţia suceveană atunci când acesteia i-a fost greu şi nu a avut rezultatele pe care le sconta. „Când ne e greu ne risipim sau ne adunăm? Depinde de noi să trecem de acest moment dificil”, a ţinut să le spună Mircea Geoană celor prezenţi, anunţând apoi că va găsi la Congres o soluţie ca lucrurile să iasă bine.

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, a spus că cei 47 de delegaţi la Congres au libertatea să voteze după cum le dictează conştiinţa, dar a explicat că el personal îl va vota pe Geoană. „Mergem cu gândul cel bun. Eu am un vot pe care vi-l dau domnule preşedinte Geoană”, a menţionat Gavril Mîrza.

Nechifor, Stan şi Bejenariu fac notă discordantă cu liderul Mîrza

În cadrul Conferinţei judeţene extraordinare a PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor a spus că PSD are nevoie de un nou proiect şi de o nouă şansă. „Avem nevoie de un nou proiect pentru PSD şi o nouă şansă. Avem nevoie de încredere şi de încrederea că vom câştiga chiar dacă ar fi să ne luptăm singuri împotriva tuturor”, a mai spus Cătălin Nechifor.

La rândul său, deputatul Eugen Bejinariu, a arătat că PSD trebuie să se organizeze mult mai bine şi să facă o opoziţie dură, dar constructivă.
„Cred că toţi din echipa doresc şi vor să câştige o competiţie politică. De cinci ani suntem în opoziţie. Dacă nu ne organizăm mai bine nu ştiu câţi ani vom mai sta în opoziţie. Trebuie să facem o opoziţie dură, dar constructivă”, a explicat Bejinariu care nu s-a grăbit să îşi declare simpatia însă este ştiut faptul că domnia sa este fun Adrian Năstase.

Un moment mai aparte a fost la discursul deputatului Ioan Stan care a început prin a transmite celor din sală mesajul de salut al liderului Adrian Năstase. „Am primit un mesaj pe telefonul mobil şi ştiu că şi alţii l-au primit, de la Adrian Năstase. Îşi cere scuze că nu poate veni la Suceava, el fiind ocupat la Bacău dar vă transmite salutările sale”, a explicat parlamentarul sucevean.

Conferinţa judeţeană a PSD Suceava i-a desemnat vineri pe cei 47 de delegaţi şi a mai stabilit să susţină la modificarea Statutului ca preşedintele şi secretarul general al PSD să fie aleşi de Congres, iar prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii de Consiliul Naţional, iar mandatul conducerii partidului să fie de patru ani şi nu de doi.


Intră acum și în grupul de