PSD Suceava acuza politizarea proiectelor de dezvoltare rurala prin PNDR (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Factorul politic face presiuni pentru creşterea punctajului în cazul localităţilor cu primari PDL pentru proiectele de dezvoltare rurală prin PNDR măsura 3.2.2, a acuzat luni, deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor. „La Consiliul Judeţean Suceava există un grup de lucru politic ce face presiuni politice pentru a face punctaje mai mari pentru localităţi cu primari PDL”, a spus deputatul PSD, care a exemplificat cu situaţia proiectului depus de comuna Straja, comuna natală a directorului din CJ Suceava Dragoş Juravle, care a ajuns acum să fie punctată cu maximum de 66 de puncte după ce, iniţial, avea mult mai puţine puncte.

El a arătat că alte localităţi cu proiecte similare cum ar fi Berchişeşti, Stroieşti sau Vultureşti, primesc puncte mai puţine. „Nu ne putem juca cu banii europeni. Comisia Europeană vrea un parcurs corect”, a spus deputatul PSD care a arătat că la aceste proiecte trebuie criterii egale pentru toţi. „Se jurizează incorect aceste proiecte, cu trafic de influenţă, cu presiuni la Iaşi, la Bucureşti”, a precizat Nechifor adăugând că primarii PSD sunt „momiţi” că li se pot aproba proiectele dacă trec la PDL. „Aşteptăm evaluarea finală, iar dacă elementele rămân aşa ne vom adresa în scris DNA şi Comisiei Europene pentru că este dinamitat dreptul locuitorilor din judeţ la o dezvoltare corectă. Comunele au dreptul la dezvoltare şi trebuie o jurizare corectă”, a mai spus deputatul social-democrat care a adăugat că banii europeni trebuie aduşi în judeţul Suceava, dar cu respectarea criteriilor.

Deputatul social-democrat a spus că un număr de 68 de comune sucevene au depus proiecte integrate de dezvoltare rurală prin PNDR, măsura 3.2.2., care prevăd modernizarea infrastructurii de drumuri, de apă-canal având totodată şi componente de interes social şi cultural, iar potrivit estimărilor, doar 17-18 proiecte ar putea fi finanţate.

Directorul CJ Suceava, Dragoş Juravle, a respins acuzele lui Nechifor, arătând că nimeni nu poate interveni în modificarea punctajelor acestor proiecte care sunt făcute după criterii foarte clar stabilite. „Este foarte adevărat că trebuie criterii egale pentru toate localităţile. Eu nu cred că se poate interveni pe parcurs. Sunt criterii foarte bine stabilite”, a spus Juravle.
El a arătat că în cazul acestor proiecte, conformitatea proiectului este verificată de structura APDRP Suceava, iar eligibilitatea şi punctajul de Centrul regional din Iaşi care trimite propunerile la sediul central al APDRP care ia decizia finală.


Intră acum și în grupul de