Senatorul Gheorghiță Mîndruță, după discuții la Washington, la lucrări ale unor subcomisii AP NATO: Pentru a contracara acțiunile Rusiei, este necesară o întărire a asistenței oferite de NATO și de guvernele țărilor membre UE, pentru statele riverane Mării Negre


Intră acum și în grupul de

Senatorul Gheorghiță Mîndruță, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului a participat, în perioada 25-29 octombrie a.c., la lucrările Subcomisiilor AP NATO pentru reziliență și securitate civilă și pentru relații economice transatlantice.

Potrivit unui comunicat de presă, pe agenda discuțiilor de la Washington s-au aflat teme de interes, precum:   securitatea în zona euro-atlantică, contracararea amenințărilor externe și interne din spațiul informațional, schimbările climatice, pandemia de COVID-19, relația NATO-Rusia, UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu precum și relația dintre China și Taiwan și provocările din zona Asiei de Est. Imaginea NATO în rândul populației statelor membre precum și securitatea cibernetică au fost alte subiecte abordate în cadrul dezbaterilor.

Sursa citată arată că în privința consecințelor crizei provocate de pandemia de COVID-19 în implementarea programelor Băncii Mondiale a fost evidențiat faptul că pandemia a provocat cea mai mare scădere sincronizată a PIB-ului global din istoria modernă, chiar dacă impactul a fost rapid atenuat de unele guverne.

El a menționat că relația cu Rusia a fost analizată, în cadrul discuțiilor, prin prisma provocării strategice pe care o reprezintă această țară pentru NATO și partenerii săi, atât din perspectivă militară, cât și din perspectiva amenințărilor hibride.

Astfel, s-a arătat că majoritatea țărilor din zona Mării Negre trebuie să echilibreze cu atenție relațiile cu Rusia și cu Vestul.

„Pentru a contracara acțiunile Rusiei, este necesară o întărire a asistenței oferite de NATO și de guvernele țărilor membre UE, pentru statele riverane Mării Negre, respectarea legilor internaționale, inclusiv a Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește China, s-a discutat despre tensiunile existente în zonă, despre când, și nu dacă, China va interveni militar în Taiwan și care va fi reacția comunității internaționale într-o asemenea situație și, deasemenea, s-a constatat o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice împotriva firmelor din industria de apărare.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții ONU, s-a discutat despre impactul pandemiei de COVID 19 asupra programelor și misiunilor ONU, despre creșterea prezenței femeilor în misiunile de menținere a păcii.

Totodată fost abordat conflictul din Fâșia Gaza, care este, mai degrabă, un conflict între Israel și Hamas decât unul între Israel și Palestina.

În ultima zi, a fost organizată o vizită la sediul Poliției din New York, în cadrul căreia a fost prezentată infrastructura tehnologică și informațională folosită de ofițerii de poliție pentru depistarea cât mai rapidă a incidentelor de securitate, iar la Centrul de Management al Situațiilor de Urgență s-a discutat și urmărit felul în care diferite instituții ale statului (poliție, salvare, pompieri) lucrează împreună și coordonează acțiunile de intervenție, în cazul producerii de calamități naturale, atacuri teroriste, întreruperi masive de curent electric sau în orice alte situații care necesită un răspuns rapid și eficient din partea autorităților.


Intră acum și în grupul de