Fonduri europene substantiale pentru infrastructura din Romania (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

România va putea beneficia de fonduri europene substanţiale pentru infrastructură în următoarea alocare bugetară, după ce potrivit unui comunicat al europarlamentarului PDL de Suceava, Petru Luhan, Parlamentul European a votat, marţi, la Strasbourg în favoarea raportului său „Realizarea unei adevărate coeziuni teritoriale, sociale şi economice în UE – o condiţie sine qua non a competitivităţii globale”.

Eurodeputatul sucevean susţine că impactul acestui raport pentru România înseamnă criterii de alocare a fondurilor europene avantajoase, fiind un stat nou aderat cu o putere economică mai redusă comparativ cu celelalte state membre.

În prezent, pentru perioada 2007-2013, România beneficiază de finanţare europeană în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro, din fondurile de dezvoltare regională. Sursa citată precizează că la nivel european exista voci ce doresc schimbarea criteriului actual de eligibilitate a regiunilor pentru această politică, şi anume PIB, lucru ce ar dezavantaja serios România după 2013 întrucât are un PIB pe cap de locuitor de numai 45 la sută din media europeană.

Raportul europarlamentarului român, în forma aprobată de Parlamentul European, se opune clar acestei schimbări a criteriilor de eligibilitate.

Totodată, mizând pe faptul că România, alături de alte noi state membre, au infrastructură deficitară, raportul menţionează nevoia de dezvoltarea a infrastructurilor de orice tip şi necesitatea continuării sprijinului UE acordat investiţiilor în acest domeniu după anul 2013. “O importanţă deosebită trebuie acordată continuării investiţiilor, cel puţin la nivelul valoric actual, în infrastructura de orice tip, respectiv de transport, IT&C, socială, educaţională, de cercetare-dezvoltare, de mediu, care vor permite realizarea unui nivel adecvat de accesibilitate pentru toţi cetăţenii europeni şi le vor oferi acestor şanse egale de dezvoltare. Trebuie să sprijinim proiectele mari, cu impact major la nivel naţional şi european, care vor genera creştere economică, vor crea locuri de muncă şi vor asigura o dezvoltare durabilă a regiunilor”, a declarat Petru Luhan.

Raportul mai prevede ca banii să fie alocaţi în funcţie de specificitatea zonelor şi recomandă încurajarea aplicării principiului descentralizării până la nivelul autorităţilor locale, în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene. “Votul de astăzi al Parlamentului European a înlăturat riscul de mărire al diferenţelor de dezvoltare faţă de statele din Vest. Nu putem avea două Europe: una puternic dezvoltată economic, cu priorităţi proprii de dezvoltare, şi o Europă a ţărilor sărace, fără infrastructură şi departe de standardele occidentale. Pentru a fi cu adevărat puternică la nivel global, Uniunea Europeană va trebui să îşi găsească echilibrul interior, reducând diferenţele de dezvoltare dintre statele membre”, a mai spus Luhan.

Raportul menţionează că pentru prima dată Uniunea Europeană trebuie să privească peste graniţele sale şi să dezvolte domeniile strategice pentru a deveni mai puternică.


Intră acum și în grupul de