Seful DSP Suceava ii explica lui Flutur: „Spitalul din Humor nu va disparea, ci va deservi populatia din zona”


Intră acum și în grupul de

Spitalul din Gura Humorului nu dispare, ci va fi reorganizat şi îi va creşte complexitatea, ceea ce înseamnă că mai mulţi locuitori din zonă se vor putea trata la această unitate spitalicească şi nu vor trebui să vină la Suceava. Acesta ar fi unul dintre beneficiile pe care directorul executiv al DSP Suceava, Ludovic Abiţei, i le-a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în speranţa că acesta din urmă va analiza corect şi va fi de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii de transformare a Spitalului Gura Humorului în secţie exterioară a Spitalului Judeţean Suceava. „Spitalul nu va dispărea, ci va deservi populaţia din zona Gura Humorului. Aproximativ 65 la sută din pacienţii din această zonă apelează acum la Spitalul Judeţean, iar după preluarea lui de SJU o mare parte dintre aceştia vor putea fi trataţi la Gura Humorului”, i-a explicat dr. Abiţei şefului executivului judeţean.

Şeful DSP Suceava a arătat că transformarea spitalului orăşenesc în secţie exterioară a SJU, care va deveni în curând Spital Clinic de Urgenţă, va duce la o creştere a calităţii actului medical la Gura Humorului întrucât acest spital va fi dotat la standardul de Spital clinic, se vor asigura specialişti pentru diverse specialităţi, iar personalul medical va fi mai bine plătit. Abiţei susţine că populaţia din zonă va beneficia de servicii medicale de calitate mai bună prin acest transfer şi că vor dispărea doar câteva funcţii de conducere.

El a mai declarat că în cazul spitalelor de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc şi Siret care ar fi trebuit să fie comasate cu spitalele municipal şi, respectiv orăşenesc, din cele două localităţi, se poate lua în calcul propunerea CJ Suceava de comasare a spitalului de psihiatrie Siret cu cel din Câmpulung Moldovenesc. Directorul executiv al DSP a spus că singura problemă în acest caz este legată de modul în care municipalitatea din Câmpulung Moldovenesc va putea finanţa întreţinerea clădirilor spitalului din Siret.

Abiţei a precizat că în Solca, unde Spitalul de Boli Cronice urmează să fie transformat în cămin de bătrâni, urmează să fie înfiinţat un centru de permanenţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că va înainta Ministerului Sănătăţii o adresă prin care solicită menţinerea Spitalului orăşenesc Gura Humorului, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi transformarea Spitalului de Boli Cronice de la Solca în cămin pentru bătrâni.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că, iniţial, DSP Suceava a propus fuzionarea Spitalului de Psihiatrie Cronici cu cel din Câmpulung Moldovenesc, menţinerea Spitalului din Gura Humorului şi închiderea celui din Solca şi transformarea lui în cămin de bătrâni, dar că Ministerul Sănătăţii, analizând parametrii de performanţă, a venit cu o altă propunere, aceasta fiind ca Spitalul din Gura Humorului să fie comasat cu SJU Suceava, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc să fie comasat cu Spitalul Municipal din localitate, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret să fie comasat cu Spitalul Orăşenesc Siret, iar Spitalul de Boli Cronice Solca în cămin de bătrâni.

El a subliniat că de la 1 aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai finanţa toate spitalele din România şi că în aceste condiţii este obligatorie această reformă. “Ne dorim să rămână cât mai multe şi mai bine dotate, dar cred că cel mai important este ca oamenii să aibă unde să fie internaţi când au nevoie de aşa ceva. Reţeaua de spitale să fie bine dotată, ceea ce cred că facem noi de doi ani de zile cu SJU Suceava”, a mai spus Flutur.


Intră acum și în grupul de