Luhan sustine ca expozitia organizata de el a avut mare succes la PE


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, s-a arătat impresionat de invenţiile româneşti prezentate la expoziţia organizată în sediul PE de la Bruxelles care poartă numele de „Progres UE prin invenţii româneşti.

Potrivit unui comunicat remis presei sucevene de la cabinetul europarlamentarului PDL de Suceava, Petru Luhan, (care este iniţiatorul organizării acestei expoziţii) preşedintele Parlamentului European a fost impresionat de invenţiile româneşti şi în plus a salutat importanţa invenţiilor româneşti şi iniţiativa europarlamentarului sucevean de a organiza, în premieră, acest eveniment.

Potrivit sursei citate, Buzek a subliniat că înainte de a fi politician este om de ştiinţă şi că înţelege astfel eforturile depuse de inventatori în activitatea lor de cercetare. “România are tradiţie în ceea ce priveşte invenţiile de succes”, a spus Buzek care a enumerat medaliile obţinute de România anul acesta la Geneva – 24 aur, 18 de argint şi 7 de bronz.

La deschiderea expoziţiei au participat Camelia Marinescu, reprezentant al Autorităţii Naţionale Române pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic, Dumitru Prunariu, precum şi comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş.

Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că trebuie făcute eforturi pentru ca rezultatele cercetării inventatorilor să ajungă pe piaţă ca produse finite.

“Pentru a contribui la progresul României şi al Europei, este necesar ca aceste invenţii să fie cunoscute, să fie preluate de industrie şi puse în practică. Trebuie să facem eforturi la nivel naţional şi european pentru ca rezultatele cercetării acestor inventatori să ajungă pe piaţă ca produse finite, cu un efect imediat, tangibil”, a declarat Dacian Cioloş.

La rândul său, europarlamentarul Petru Luhan a spus că principalul obiectiv al acestui eveniment este de a prezenta europenilor potenţialul semnificativ al României în ariile de cercetare-dezvoltare-inovare.

„Mai mult decât atât, această iniţiativă reprezintă o deschidere pentru inventatorii români şi o posibilitate de a interacţiona cu mediul politic european şi nu în ultimul rând de a promova o imagine pozitivă a României în Europa” a declarat Luhan.

Printre invenţiile care sunt prezentate la Bruxelles se numără şi cea a Ralucăi Ioana Van Staden, care detectează cancerul în mai puţin de şase minute.

Totodată, în cadrul evenimentului este prezentată o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii similare, un procedeu de obţinere a unui bioprodus pe bază de seleniu şi crom, o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele cu o durată de viaţă de până la 40 de ani şi un preţ de până la 40 la sută mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale, dar şi un hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, ceea ce reprezintă o nouă revoluţie în stocarea datelor.


Intră acum și în grupul de