Petru Luhan: Reducerea costului de brevetare este strict necesara pentru cresterea economica


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, va organiza în toamnă la Bucureşti o conferinţă în cadrul căreia vor fi dezbătute două probleme esenţiale, în vederea încurajării cercetării româneşti. Este vorba despre brevetarea unei invenţii şi de găsirea de fonduri pentru punerea în practică.

Eurodeputatul democra-liberal precizează într-un comunicat de presă că pe lângă oferirea unui cadru propice pentru investitori şi inventatori, conferinţa va dezbate o temă de actualitate – Crearea unui brevet european cu efect unitar – care ar permite reducerea cu 80% a costurilor pe care le suportă în prezent întreprinderile.

„În prezent, sistemul european de brevetare este complex şi foarte costisitor. După ce Oficiul european de brevete (OEB) emite un brevet, acesta trebuie să fie validat de fiecare stat membru în care inventatorul doreşte să beneficieze de protecţie. Pe lângă formalităţile administrative, această procedură presupune şi costuri de traducere considerabile. Pentru a-şi proteja o invenţie în toate statele membre UE, o întreprindere trebuie să cheltuiască până la 32 000 de euro, în timp ce în SUA aceste costuri se ridică la aproximativ 1 850 de euro”, explică Luhan în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, datorită diferenţelor considerabile de preţ, toate statele membre ale UE în afară de Spania şi Italia au decis să adopte un brevet european cu efect unitar, simplu şi la un preţ rezonabil. „În urma acestei iniţiative, Comisia Europeană a prezentat două propuneri legislative referitoare la crearea acestui brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai în una dintre cele trei limbi de lucru – engleză, germană sau franceză – şi, pe parcursul unei perioade de tranziţie de 12 luni, într-o altă limbă aleasă de solicitant. Astfel, costurile necesare pentru obţinerea unui brevet s-ar reduce în mod considerabil şi conform noilor propuneri costul unui brevet european cu valabilitate unitară în 25 de state membre va fi de 680 EUR, după o etapă de tranziţie în care costurile nu ar depăşi suma de 2 500 EUR.

În momentul în care va intra în vigoare, brevetul cu efect unitar va fi valabil în cele 25 de state membre participante la cooperarea consolidată cu privire la acest sistem. Două state membre, Italia şi Spania, au hotărât să nu participe, întrucât nu sunt de acord cu regimul lingvistic. Întreprinderile din aceste două state membre vor avea, totuşi, dreptul de a solicita un brevet unitar”, se arată în comunicatul semnat de europarlamentarul PDL de Suceava.

“Prin crearea unui cadru mai favorabil inovării, noul sistem va permite atragerea cercetătorilor şi va putea contribui la interconectarea părţilor implicate în domeniul inventicii”, subliniază europarlamentarul Petru Luhan.

Amintim că în luna mai a.c., eurodeputatul sucevean a organizat, în cadrul Parlamentului European, evenimentul “Progresul UE prin invenţii româneşti” unde au participat peste 20 de inventatori români. Evenimentul a fost organizat în sprijinul iniţiativei Comisiei Europene şi în vederea sensibilizării membrilor Parlamentului European care urmează să aprobe crearea brevetului european cu efect unitar, în plen, în ianuarie 2012. Expoziţia s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care a precizat la vremea aceea în discursul său că “România are tradiţie în ceea ce priveşte invenţiile de succes” .

Un nou pas în sprijinirea inventatorilor români va fi realizat prin organizarea conferinţei din toamnă, de la Bucureşti, unde vor fi invitaţi şi posibili investitori, firme cunoscute de profil care vor putea face oferte comerciale concrete inventatorilor. “Statisticile arată că doar 2 brevete din 100 ajung să fie materializate sub forma unui produs. Aşadar acest domeniu are nevoie de finanţare şi susţinere, fapt ce ar duce la materializarea mai multor proiecte şi invenţii. Realizarea acestora este în beneficiul consumatorului, întrucât contribuie la ridicarea standardului de viaţă. Conferinţa de la Bucureşti va oferi cu siguranţă soluţii de finanţare şi parteneriat pentru invenţiile româneşti de valoare”, susţine europarlamentarul Petru Luhan în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de